Voormalig MI6-spion hielp in slepend conflict met Schiphol

None

Het bedrijf Chipshol van de familie Poot heeft in 2007 een voormalig agent van de Britse geheime dienst MI6 ingehuurd voor een campagne tegen de luchthaven Schiphol en de Nederlandse staat. De agent, de Brit Micheal Oatley, moest informatie verzamelen over alle betrokken personen bij de overheid en de luchthaven, zo blijkt uit een contract dat in het bezit is van deze krant.

Chipshol, een bedrijf met grond rond de luchthaven waarop het kantoren wil ontwikkelen, is sinds het begin van deze eeuw in juridisch conflict met de overheid en de luchthaven Schiphol.

De informatie die ex-geheim agent Oatley zou verzamelen, moest worden geleverd aan een ingehuurd pr-team dat „machtsmisbruik” van Schiphol en de Nederlandse staat onder de aandacht moest brengen om zo „de reputatie van Schiphol en de relevante Nederlandse ministerie negatief te beïnvloeden”.

De campagne die zes maanden moest duren kostte Chipshol 750.000 euro. Daarnaast heeft het bedrijf van de familie Poot een prestatiebonus in het vooruitzicht gesteld, zo blijkt in het contract. Bij uitbetaling van een schadeclaim van meer dan 60 miljoen euro, krijgen de leden van het campagneteam een bonus van 10 procent van de totale schadeclaim. Oatley wil niets over zijn contact met Chipshol kwijt.

Chipshol heeft deze zomer haar grond rond de luchthaven te koop gezet. Geïnteresseerden konden zich tot vorige week melden. De circa 121 hectare moet rond de 250 miljoen euro opbrengen. Maar uit een procedure die Chipshol vorig jaar voerde tegen onteigening van grond voor de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp, blijkt dat de advocaat van Chipshol een vierkante meter prijs hanteert van 78,70 euro. Daarmee levert de 121 hectare ruim 95 miljoen euro op. Daar tegenover staan nog schulden en winstrechten van in totaal bijna 98 miljoen euro die het bedrijf na verkoop van de grond moet aflossen. De familie Poot wil vanwege het verkoopproces nergens commentaar op geven.

    • Jan Meeus
    • Tom Kreling