Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Chipshol huurde Britse spion in om Rijk en Schiphol zwart te maken

SCHILPHOL - Nieuwe security service Schiphol. ANP JERRY LAMPEN
SCHILPHOL - Nieuwe security service Schiphol. ANP JERRY LAMPEN

Het bedrijf Chipshol van de familie Poot heeft in 2007 een voormalig agent van de Britse geheime dienst MI6 ingehuurd voor een campagne tegen de luchthaven Schiphol en de Nederlandse staat. De agent, de Brit Micheal Oatley, moest informatie verzamelen over alle betrokken personen bij de overheid en de luchthaven, zo blijkt uit een contract dat in het bezit is van NRC Handelsblad.

Chipshol, een bedrijf dat grond bezit rond de luchthaven en daar bedrijfsgebouwen wil ontwikkelen, is sinds het begin van deze eeuw in een juridisch conflict verwikkeld met de overheid en de luchthaven Schiphol.

De informatie die de geheim agent Oatley zou verzamelen, moest worden geleverd aan een eveneens ingehuurd pr-team dat “machtsmisbruik” van Schiphol en de Nederlandse staat onder de aandacht moest brengen om zo “de reputatie van Schiphol en de relevante Nederlandse ministeries negatief te beïnvloeden”.

Beloning: tien procent van de schadeclaim

Naast de geheim agent is ook een Amerikaans pr-bedrijf in de arm genomen om internationaal aandacht te vragen voor “misbruik” van Chipshol door de Nederlandse staat en de luchthaven Schiphol. De bedoeling was om “media te coachen” en “verklaringen op te stellen”.

De campagne die zes maanden moest duren kostte Chipshol 750.000 euro. Daarnaast heeft het bedrijf van de familie Poot een prestatiebonus in het vooruitzicht gesteld, zo blijkt uit het contract. Bij uitbetaling van een schadeclaim van meer dan 60 miljoen euro, krijgen de leden van het campagneteam een bonus van tien procent van de totale schadeclaim.

Onderzoek naar monopolitisch gedrag

Oatley wil niets over zijn contact met Chipshol kwijt en bevestigt noch ontkent dat hij voor Chipshol of de familie Poot heeft gewerkt. Het doel was, zegt teamleider Robert Rubinstein, om onderzoek doen naar monopolistisch gedrag van de luchthaven Schiphol, en dat aanhangig te maken bij de Europese kartelautoriteit.

Chipshol heeft deze zomer zijn grond rond de luchthaven te koop gezet. Geïnteresseerden konden zich tot vorige week melden. De circa 121 hectare moet rond de 250 miljoen euro opbrengen. Maar uit een procedure die Chipshol vorig jaar voerde tegen onteigening van grond voor de omlegging van de A9 bij Badhoevedorp, blijkt dat de advocaat van Chipshol een vierkante-meterprijs hanteert van 78,70 euro. Met die prijs levert de 121 hectare ruim 95 miljoen op. Daartegenover staan nog schulden en winstrechten van in totaal bijna 98 miljoen euro, die het bedrijf na verkoop van de grond moet aflossen.

De familie Poot wil vanwege het verkoopproces nergens commentaar op geven.

Schikken en betalen, anders komt er een rechtszaak

In de zomer van vorig jaar heeft Chipshol nog een laatste poging gedaan om miljarden aan schade bij luchthaven Schiphol te claimen. De Amerikaanse advocaat Abbe David Lowell stuurde namens het bedrijf op 30 mei een fax aan Schiphol waarin hij aankondigt de mogelijkheden te onderzoeken van rechtszaken in Europa en de Verenigde Staten tegen Schiphol en de Nederlandse staat vanwege tegenwerking en laakbaar gedrag. Het schadebedrag schat advocaat Lowell op circa 20 miljard euro.

Schiphol kan een rechtszaak voorkomen, schrijft de advocaat, door te schikken. Schiphol is hier niet op ingegaan en liet via haar advocaat weten dat de Amerikaanse advocaat een ‘harassment lawsuit’ tegemoet kon zien als hij zou doorgaan met de procedure. Daarna heeft Schiphol niets meer van hem vernomen.

Meer weten? Lees het hele verhaal, ‘Chipshol heeft gegokt en verloren’, in NRC Handelsblad (€)