Boskalis neemt belang van 15 procent in Fugro

Baggeraar zegt niet uit te zijn op overname van geplaagde bodemonderzoeker, maar zoekt wel samenwerking.

Baggerbedrijf Boskalis heeft een belang van 15 procent genomen in bodemonderzoeker Fugro. Dat heeft Boskalis vrijdag nabeurs bekendgemaakt. Topman Peter Berdowski heeft „geen intentie tot het uitbrengen van een bod” op heel Fugro, zegt hij in een verklaring. Maar hij zegt wel met het management van het geplaagde Fugro „in gesprek” te willen over „mogelijkheden van samenwerking”. Voor Fugro komt de aankoop „ongevraagd en onverwacht”, meldde het bedrijf vrijdagavond.

Het aandeel Fugro daalde sinds begin dit jaar met 70 procent, na drie opeenvolgende winstwaarschuwingen – een gevolg van tegenvallers op Fugro’s belangrijkste markt: de olie-industrie.

Voormalig bestuursvoorzitter Gert-Jan Kramer vertrok vorige week als commissaris nadat duidelijk werd dat hij kort voor een scherpe koersdaling na weer een winstwaarschuwing voor miljoenen aan aandelen Fugro verkocht. Hij handelde volgens de regels, maar wilde het bedrijf niet belasten met discussies rond zijn persoon.

Drie van de vijf leden van de raad van bestuur van Fugro kochten eerder deze week grote pakketten aandelen in hun eigen bedrijf. Boodschap aan beleggers: wíj hebben nog het volste vertrouwen in ons bedrijf.

Drie dagen later publiceerde analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs plotseling een rapport met een overduidelijk koopadvies – terwijl de meeste analisten tot dan toe juist pessimistisch waren over Fugro. Prompt schoot het aandeel Fugro met 30 procent omhoog. Met als gevolg dat de aandelen die topman Paul van Riel, financieel directeur Paul Verhagen en divisiehoofd Scott Rainey dinsdag voor rond de 10 euro per stuk kochten gisteren ruim 14 euro waard waren. Boekwinst voor de drie samen: ruim 100.000 euro.

Boskalis verwierf de aandelen Fugro voor ongeveer een kwart van de waarde van begin dit jaar. De bedrijven komen elkaar volgens Boskalis-topman Berdowski vaak tegen. „Wij werken al vele jaren samen op tal van projecten over de hele wereld.”