‘Cowboy Bill’ voert de druk op botoxfabrikant op

Bill Ackman, de activistische belegger die sinds vorige maand een beursnotering heeft in Amsterdam, voert de druk op de Amerikaanse botoxfabrikant Allergan op. De Canadese farmaceut Valeant heeft een vijandig bod van 53 miljard dollar (43 miljard euro) gedaan op Allergan, maar het bedrijf wil zelf liever fuseren met het Iers-Amerikaanse Actavis.

In een vrijdag verstuurde brief aan het bestuur van Allergan (omzet 6,3 miljard dollar) schrijft Ackman dat Valeant (omzet 3,5 miljrd dollar) „substantieel” meer kan betalen dan het bod dat nu op tafel ligt. Hij wil dat Allergan de twee kandidaat-kopers tegen elkaar laat opbieden op een veiling om een zo hoog mogelijk bod eruit te slepen.

Ackman bezit via zijn hedgefonds Pershing Square Capital Management 10 procent van de aandelen van Allergan en is daarmee de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Door gesprekken aan te knopen met Actavis (omzet 8,7 miljard dollar) wordt Valeant volgens Ackman „benadeeld” en „ontmoedigd om een hoger bod te doen”.

Ackmans brief loopt vooruit op een buitengewone aandeelhoudersvergadering van Allergan, komende maandag. Ackman, die bekend staat als extreem activistisch en ook wel ‘Cowboy Bill’ genoemd wordt, gaat daar proberen met behulp van andere aandeelhouders zo veel mogelijk bestuurders van Allergan te vervangen. (Reuters)