Bank schrapt korting voor personeel niet zomaar

ING stopt als eerste financiële instelling met goedkopere hypotheken

ING sloeg deze week twee vliegen in één klap. De bank kondigde aan de personeelskorting op hypotheekrente af te schaffen en speelt daarmee in op „een maatschappelijke wens”. Maar het is tegelijkertijd een besparing voor de bank zelf.

Nu krijgt iedere werknemer met een vast contract nog 30 procent korting op de hypotheekrente van ING. Wie na 1 januari in dienst komt, krijgt niets meer. Het besluit past in de trend dat banken hun arbeidsvoorwaarden versoberen. Dat is voor een deel afgesproken in cao’s, zoals het afschaffen van de variabele beloning. Maar er zijn ook ‘personeelsfaciliteiten’ die de werkgever eenzijdig kan stopzetten.

Dat heeft ING gedaan met de hypotheekrentekorting – en eerder ook met de korting op rood staan. En werknemers van de Rabobank krijgen vanaf januari geen korting meer op de bemiddelingskosten bij het afsluiten van hun verzekeringen. Want, zegt de woordvoerder, „kostenbesparing blijft voor de bank een agendapunt”.

De korting op de hypotheekrente behoort tot de gunstigste arbeidsvoorwaarden van bankpersoneel. Bij ABN Amro is die ruim 30 procent, bij Rabobank 25 procent en bij SNS Reaal maximaal 30 procent. Dat kan honderden euro’s per maand schelen. Andere banken zijn niet van plan het voorbeeld van ING te volgen. Rabobank versobert de regeling komend jaar wel, maar schrapt die niet. SNS verandert voorlopig niks. De Nederlandsche Bank, die haar werknemers ook een kortingsregeling aanbiedt, meldt dat het onderwerp „niet op de agenda staat”. De toezichthouder volgt het „met belangstelling”, zegt de woordvoerder, maar: „We moeten nog maar zien of het echt tot een trendbreuk komt, voordat we ineens ook een hele belangrijke arbeidsvoorwaarde gaan schrappen.” ABN Amro laat weten dat „er weinig animo bestaat” om dit debat „extern aan te gaan” voordat er overeenstemming over is.

De werknemers die blijven profiteren van de korting op hun hypotheekrente moeten overigens wel op een andere manier inleveren: minister Dijsselbloem (Financiën, PvdA) dient komend voorjaar een wetsvoorstel indienen waarin dat voordeel wordt belast.

De werknemers van de Rabobank vinden de versoberingsmaatregelen „jammer”, zegt Reusken, „maar ze begrijpen het wel.” Dat geldt ook voor de werknemers van ING, laat de bank per mail weten. Zij zouden de maatschappelijke wens om hun personeelsvoordeel te beperken „herkennen”.

Volgens Emmanuel Geurts van vakbond De Unie hebben bankmedewerkers het gevoel dat de hypotheekrentekorting ‘het zoveelste dat ons wordt afgepakt’ is. Want heus, zegt hij, ze wéten dat ze goed verdienen. „Het doet psychologisch veel met mensen als je baas steeds weer zegt: je verdient te veel, ik vind je eigenlijk niet zo veel waard.” Het geeft volgens Geurts het signaal af dat iedereen die bij een bank werkt, per definitie „een graaier” is. „Terwijl de werkgever die korting zelf heeft aangeboden, in een tijd waarin de sector hard moest concurreren om toptalent binnen te halen.”

Toekomstige werknemers zijn in de kortingen nauwelijks geïnteresseerd, denkt recruiter Karin van der Gragt van YoungCapital. Zij vragen haar niet naar de korting op de hypotheekrente. Ze willen liever weten hoe het zit met de opleidingsmogelijkheden, de carrièreperspectieven, de baanzekerheid. En natuurlijk met hun toekomstige maandsalaris. Dat is voor hen „echt het allerbelangrijkste”.

En met dat salaris is weinig mis. Een bankmedewerker verdient volgens het CBS gemiddeld 83 procent meer dan de gemiddelde Nederlander en deze zomer werd bekend dat de totale beloning van bankpersoneel sinds het begin van de financiële crisis elk jaar met ruim 10 procent is gestegen.

    • Anne Dohmen