Alle druk ligt op Petra Kvitová bij Fed-Cupfinale tegen Duitsland

De Tsjechische tennissters kunnen dit weekend de derde Fed Cup in vier jaar winnen. Veel hangt af van de kopvrouw.

Heel Tsjechië kijkt dit weekend naar Petra Kvitová. De 24-jarige tennisster moet haar land naar de derde Fed-Cuptitel in vier jaar leiden. In het internationale tennistoernooi voor landenteams neemt Tsjechië het op de hardcourtbaan in de O2 Arena in Praag op tegen Duitsland.

Tsjechië won de Fed Cup in 2011 en 2012, de eerste titels sinds het einde van het communistische bewind. Kopvrouw Kvitová, nummer drie van de wereld en tweevoudig winnares van Wimbledon, voelt de druk van haar vrienden, familie en landgenoten, zei ze eerder deze week tegen persbureau Reuters. „Ik leg mezelf ook veel druk op omdat we thuisspelen. Iedereen verwacht dat ik mijn twee wedstrijden win.”

Een van de meest prominente supporters op de tribune is de Tsjechisch-Amerikaanse Martina Navratilova (58), legendarische speelster uit de jaren zeventig en tachtig.

Kvitová opent de finale zaterdag tegen Andrea Petkovic – Duitse van Servische afkomst. Het onderlinge resultaat tussen de twee is in het voordeel van de Duitse (4-3). In het tweede enkelspel neemt de Tsjechische Lucie Safarova het op tegen de Duitse kopvrouw Angelique Kerber. Zondag staan het dubbelspel en de andere twee singles gepland.

Tsjechië – ruim 10 miljoen inwoners – is van oudsher een tennisland. Dat begon met Jaroslav Drobny, die in de jaren vijftig van de vorige eeuw Roland Garros en Wimbledon won.

De laatste jaren is Tsjechië zeer succesvol in het landentennis, en niet alleen bij de vrouwen: de Davis Cup – het landentoernooi bij de mannen – werd in 2012 en 2013 gewonnen door de Tsjechen.

In totaal won Tsjechië – en het voormalige Tsjecho-Slowakije – de Fed Cup zeven keer, de Davis Cup werd drie keer gewonnen. Over twee weken is de finale van de Davis Cup. In die eindstrijd géén Tsjechië: in Lille gaat het tussen Frankrijk en Zwitserland.