Dit zijn de uitslagen in de Eredivisie vanavond

De uitslagen van de Eredivisie: ADO – Willem II: 3-2. PEC Zwolle – FC Groningen: 2-0.

ANP / Henk Jan Dijks

De uitslagen van de Eredivisie: ADO - Willem II: 3-2. PEC Zwolle - FC Groningen: 2-0. SC Heerenveen - Go Ahead Eagles: 2-2. NAC Breda - AZ: 0-1.

NAC Breda - AZ

AZ heeft de uitwedstrijd tegen NAC Breda met 1-0 gewonnen. Uitgerekend Nemanja Gudelj, oud-speler van NAC, werd na bijna een uur spelen de matchwinner met een schitterende volley. Zijn vader Nebojsa Gudelj werd vorige maand ontslagen als trainer van de Brabantse eredivisionist.

Gudelj kreeg de bal in de 57e minuut aangespeeld van Jeffrey Gouweleeuw en passeerde doelman Jelle ten Rouwelaar met veel gevoel. “Ik deed het bewust”, benadrukte hij na afloop voor de camera van Fox.

“Kijk maar naar de beelden. Ik zie Jelle ver voor zijn doel staan en schiet de bal mooi over hem heen.”

AZ was in Breda de betere ploeg en liet de kans op een grotere uitslag liggen. Voor John van den Brom, die eind september Marco van Basten opvolgde, is het pas zijn eerste zege als hoofdtrainer van de Alkmaarse club. Na twaalf wedstrijden staat AZ op de zesde plaats in de Eredivisie, NAC is de nummer zestien.

SC Heerenveen - Go Ahead Eagles

Sc Heerenveen en Go Ahead Eagles zijn een 2-2 remise overeengekomen. De Eagles stonden in Friesland na een halfuur met 2-0 voor dankzij treffers van Marnix Kolder en Alex Schalk. Daley Sinkgraven scoorde kort na rust de aansluitingstreffer, waarna Jukka Raitala Heerenveen zes minuten voor tijd naar een punt schoot.

Twitter avatar scHeerenveen sc Heerenveen Man of the Match is Daley Sinkgraven. #heegae

Kolder klopte doelman Kristoffer Nordfeldt na 21 minuten. De spits ronde een voorzet van Lars Lombooij goed af. Schalk zette acht minuten later de 2-0 op het bord. Na een razendsnelle counter legde Jeffrey Rijsdijk de bal af op de kleine aanvaller, die de trekker overhaalde.

Twee ietwat gelukkige momenten bezorgden Heerenveen na de thee een punt. Sinkgraven kreeg de bal na 49 minuten plots voor de voeten en schoot raak. De worstelende Friezen noteerden zes minuten voor tijd ook de 2-2. Raitala vond de bal vlak buiten de zestien opeens voor zijn voeten en haalde overtuigend uit.

Heerenveen staat vooralsnog zevende met zeventien punten. Vitesse en AZ kunnen de ploeg van Dwight Lodeweges morgen inhalen. Go Ahead Eagles staat vijftiende en kan nog een plek worden teruggeworpen door NAC Breda.

PEC Zwolle - FC Groningen

PEC Zwolle is gestegen naar de vierde plaats in de Eredivisie. De ploeg van trainer Ron Jans boekte een overtuigende 2-0 thuiszege op FC Groningen. De ban werd al in de vijfde minuut gebroken door een eigen doelpunt van Johan Kappelhof, Tomas Necid bepaalde na een uur spelen de eindstand.

Twitter avatar PECZwolle PEC Zwolle Mede door een cruciale redding voor rust werd doelman Warner Hahn tot ‘Man of the Match’ verkozen. #zwogro #peczwolle http://t.co/GPNouhF0z5

Kappelhof ging in de fout nadat hij in een kopduel onder druk werd gezet door Bert Rienstra. Bart van Hintum stond aan de basis van de tweede Zwolse treffer. Zijn vrije trap werd doorgekopt door Trent Sainsbury, waarna het voor Necid een koud kunstje was om te scoren.

Necid speelde tien minuten voor tijd een negatieve hoofdrol. De Tsjech moest met een directe rode kaart naar de kant na een kopstoot richting Jarchinio Antonia. Groningen was echter niet bij machte om zich met een man meer terug in de wedstrijd te knokken.

PEC is dit seizoen nog ongeslagen in thuiswedstrijden. Van de zes duels in het IJsseldelta Stadion werden er vijf gewonnen en eindigde er een in een gelijkspel. Groningen, dat negende staat, verloor buiten eigen huis al vijf van de zeven wedstrijden.

ADO Den Haag - Willem II

ADO Den Haag heeft thuis tegen Willem II zijn derde competitiezege van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Henk Fraser won met 3-2. Roland Aalberg schoot in de 73e minuut uit een strafschop de beslissende goal tegen het net.

Twitter avatar ADODenHaag ADO Den Haag ’94 ADO glipt nog twee keer door het oog van de naald, maar gelukkig fluit scheidsrechter Braamhaar af! ADO Den Haag wint met 3-2! #ADOwil

Er vielen fraaie doelpunten in de hofstad. Mathias Gehrt noteerde al in de tweede minuut de eerste van de avond. De jonge Deen rondde een mooie Haagse combinatie bekwaam af: 1-0. De tweede treffer was nog fraaier. Michiel Kramer controleerde de bal en manoeuvreerde zich tussen drie Willem II’ers naar een schotpositie alvorens zijn negende competitietreffer binnen te schieten.

Na rust waren de Tilburgers een periode de bovenliggende partij. Dat zetten ze ook om in doelpunten. In de 51e minuut was het Stijn Wuytens die na een knappe solo de bal via goalie Martin Hansen in het doel werkte. Ruim tien minuten later kopte Samuel Armenteros uit een prima voorzet van Mitchell Dijks de gelijkmaker binnen.

Terell Ondaan gooide vervolgens roet in het Tilburgse eten. De vleugelaanvaller haalde op onhandige wijze Aaron Meijers onderuit in het strafschopgebied. Aalberg verzilverde de buitenkans vanaf elf meter overtuigend. Diep in blessuretijd werd het nog spannend, maar Robert Braber zag zijn inzet gekeerd worden door Hansen.

ADO klimt door de zege naar de veertiende plek met dertien punten. Willem II blijft vooralsnog tiende met zestien punten. (Novum)