9 september 1961

Foto AP

In de nacht van 12 op 13 augustus 1961 begon de DDR met de bouw van een 45 kilometer lange muur om West-Berlijn. Aanvankelijk lagen er rollen prikkeldraad. Binnen een paar weken werden die vervangen door een muur van vier meter hoog, en een tweede van gewapend beton. Een buis erbovenop moest voorkomen dat vluchtelingen zich konden vastklampen.

Op deze foto, genomen op 9 september 1961, bouwen Oost-Duitse politieagenten aan de Muur in de Bernauer Strasse.

Vandaag de dag staan er in Berlijn nog restjes Muur. Langs de rivier de Spree tussen Kreuzberg en Friedrichshain staat het langste stuk, de East Side Gallery, beroemd om zijn graffiti. Maar op veel plekken loopt de Muur nog steeds stilletjes in de vorm van verwilderd braakliggend land, de voormalige Todesstreifen: de zone waar de Oost-Duitse grensbewakers schoten op iedereen die naar de andere kant wilde vluchten.