258 X uitpakken vooraf

None

Doe er een papiertje omheen en alles wordt een cadeautje, van schelp tot trompet, van kinderschoentje tot kunstgebit”, schrijft Bianca Stigter in haar verhaal over inpakken in deze bijlage. Zo klein als een rijstkorrel of zo groot als een vrachtwagen; alles kan worden ingepakt. Denk maar aan de Bulgaars-Amerikaanse kunstenaars Christo en Jeanne-Claude die de Pont Neuf in Parijs inpakten (1985) en de Rijksdag in Berlijn (1995). Doordat de overbekende objecten waren ingepakt, gingen voorbijgangers juist beter naar ze kijken. En al helemaal als de verpakking weer verwijderd was. Dat kunstje is volgens Stigter voor iedereen haalbaar. Pak eens een koffiekopje in, „dan lukt het thuis vast ook”.

Nu zal niet iedereen in de komende geschenkmaand tevreden zijn met een ingepakte, oude sok. Om u te helpen met het kiezen van het juiste cadeau hebben de redacties van Cultureel Supplement, Boeken en Lux gezamenlijk deze cadeaubijlage gemaakt. Onze recensenten maken de balans op van het film-, muziek- en boekenaanbod van het afgelopen jaar. Ze signaleren trends en geven hun voorkeuren.

Het is waar: de winterjas is nog maar net uit de kast en de Sint is nog niet eens in het land, maar met nadenken over wat we in december aan dierbaren zullen schenken, kun je niet vroeg genoeg beginnen. Zou vader blij zijn met de luxe heruitgave van de klassieke strip Roodbaard? Moeder heeft misschien baat bij de romkom Soof. Zijn de dansbare jazzgrooves van Krupa & The Genes cool genoeg voor het hippe nichtje van twintig?

In deze bijlage vindt u 258 cadeautjes, van kinetische klei tot luxe speakers. Misschien dat u er iemand mee kunt inpakken.

Monique Snoeijen, chef LUX