1989? Wát 1989?

Het is dit weekend 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur ‘viel’ – maar 25 jaar is niet voor iedereen even lang. Voor wie nu zelf toevallig 25 is, is de Val van Muur (en het ‘IJzeren Gordijn’ dat het oostelijke deel van Europa hermetisch afsloot) een lifetime away. Ben je 50, dan was je in de bloei van je leven en weet je alles nog – of dat denk je tenminste. Ben je 75 dan heb je de bóuw van de Muur nog meegemaakt. Dat was in 1961, het jaar dat de Sovjet-Unie ook kernraketten op Cuba stationeerde en een kernoorlog werkelijk dichtbij leek.

Ook maakt het nogal uit waar je woont. In Polen en Tsjechië is 9 november 1989 echt een bevrijdingsfeest. Het betekende het einde van het communisme dat na het einde van de Tweede Wereldoorlog door Moskou was opgelegd. Beide landen zijn nu succesvolle leden van de EU. De Pool Donald Tusk is zelfs gekozen tot voorzitter van de vergaderingen die de Europese regeringsleiders houden. Dus: in 25 jaar van achter prikkeldraad naar het centrum van de macht.

Wij, in de oudere landen van de Europese Unie, zijn natuurlijk ook blij met de Val van Muur. Maar dan weer minder met de loodgieters en vrachtwagenchauffeurs die als gevolg daarvan bij ons komen werken. En in Rusland? Daar is de Val van de Muur onderdeel van ‘de grootste geopolitieke catastrofe van de eeuw’. (Zo noemt Poetin het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.) Geen reden voor een feestje.

In deze Offline kiezen we ervoor om terug te gaan naar het moment zelf. Hoe was het? Voor een jonge verslaggever in het Westen, een gevangene in de DDR en op de straten van Berlijn. Ga mee en oordeel zelf.

chef nrc.next

    • Hans Nijenhuis