Wil de echte Bin Laden-killer nu opstaan?

Militair die Bin Laden raakte

„Die seconde schoot ik hem twee keer in zijn voorhoofd.”

None

Drie jaar na zijn dood heeft Osama bin Laden een rel veroorzaakt binnen de Navy SEALs, de Amerikaanse elite-eenheid die hem in mei 2011 in zijn huis in het Pakistaanse Abbottabad doodschoot. Ex-SEAL Robert O’Neill en zijn maat Matt Bisonnette betwisten elkaar de eer wie de Al-Qaeda-leider, voor veel Amerikanen de verpersoonlijking van het kwaad, aan zijn einde heeft geholpen.

In dagblad The Washington Post zei O’Neill (38) gisteren dat hij het is geweest die de Al-Qaedaleider die bewuste nacht met twee schoten in het voorhoofd heeft gedood. O’Neill, inmiddels afgezwaaid, vertelde hoe hij de slaapkamer van Bin Laden binnenging. De Al-Qaeda-leider en zijn jongste vrouw Amal waren net op weg naar de gang. „Die seconde schoot ik hem twee keer in zijn voorhoofd. Bap! Bap! Bij de tweede keer zeeg hij ineen. Hij viel voor zijn bed en ik schoot nog eens op hem. Bap! Op dezelfde plaats. Hij was dood.”

Maar is O’Neill nu echt de grote Bin Laden-killer? Zijn collega, Matt Bisonnette, kwam twee jaar geleden met een andere versie. In het boek No Easy Day, dat hij publiceerde onder het pseudoniem Mark Owen, beschrijft hij hoe hij als tweede de trap op ging naar de verdieping waar Bin Laden verbleef. De Al-Qaedaleider stak zijn hoofd om de deur. De man voor Bisonnette, alias Owen, schoot en raakte hem in het hoofd. Hij lag op de grond maar bewoog nog, waarop Bisonnette en zijn maat - wie dat was is niet duidelijk - het karwei afmaakten door hem nog maar een paar keer in de borst te schieten. Bisonnette wilde O’Neills versie gisteren niet ontkennen of bevestigen.

O’Neill had zijn verhaal in 2013 ook al eens gedaan aan het blad Esquire, maar toen anoniem. Bij een recente herdenking van de door Al-Qaeda aanslagen op New York van 11 september 2001 had O’Neill zijn verhaal in besloten kring gedaan aan nabestaanden van de slachtoffers.

Andere SEALs zijn woedend dat hun collega’s in de openbaarheid treden met hun verhalen over de missie tegen Bin Laden, ‘Speer van Neptunus’ geheten. Justitie onderzoekt al of Bisonnette strafrechtelijk vervolgd kan worden wegens het openbaar maken van geheime informatie. Ook O’Neill loopt dat risico.

Vice-admiraal Brian Losey herinnerde de SEALs er vorige week aan dat een belangrijk aspect van de SEALs ook juist hun ethos is. „Een bestanddeel van essentieel belang voor ons ethos is ‘ik loop niet te koop met de aard van mijn werk en evenmin zoek ik erkenning voor mijn daden’”.

    • Floris van Straaten