Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Weer menselijke resten gevonden bij rampplek MH17

Onderdelen van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraine.
Onderdelen van de gecrashte vlucht MH17 van Malaysia Airlines in het oosten van Oekraine. Foto ANP/Pierre Crom

Opnieuw zijn er menselijke resten gevonden van slachtoffers van de ramp met vlucht MH17. Dat zeggen pro-Russische separatisten. Volgens de autoriteiten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk werden de resten gevonden bij het verwijderen van wrakstukken op de locatie van de crash in Oost-Oekraïne.

De afgelopen week zijn er bijna dagelijks resten gevonden. Sinds vorige maand is het onderzoek op de rampplek weer hervat. De maanden ervoor konden Nederlandse hulptroepen de locatie niet bereiken omdat het te onveilig was vanwege gevechten tussen pro-Russische separatisten en het Oekraïense leger.

Deze week werd bovendien bekend dat Nederland een akkoord heeft bereikt met lokale partijen over de berging van de wrakstukken. Die worden eerst verzameld en vervolgens naar Nederland gebracht. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid zal een deel van het toestel reconstrueren in een poging de oorzaak van de ramp te achterhalen.

Nationale herdenking

Morgen zal er opnieuw een militair vliegtuig stoffelijke resten van Charkov naar Nederland vliegen. Het vliegtuig wordt verwacht rond 16.00 uur. Daarna zullen de lichaamsdelen onder politiebegeleiding worden overgebracht naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar ze worden geïdentificeerd. Bij de MH17-ramp kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders. Minstens 289 slachtoffers zijn intussen geïdentificeerd.

Maandag vindt er in de RAI in Amsterdam een nationale herdenking plaats voor de slachtoffers. Daarbij zullen ruim 1600 nabestaanden en hoogwaardigheidsbekleders, waaronder de Koning en Koningin, aanwezig zijn. Een aantal van hen zullen ook spreken, net als premier Mark Rutte. Verder zullen de namen van alle slachtoffers worden opgenoemd en wordt er een minuut stilte gehouden. Gedurende de gehele dag zullen overheidsgebouwen de Nederlandse vlag halfstok voeren.