Taakstraf en voorwaardelijke cel voor doodsbedreiging Wilders

Rapper Hozny in de rechtbank van Den Haag. Foto NRC/David van Dam

De 29-jarige rapper Hozny heeft een werkstraf van tachtig uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor het met de dood bedreigen van PVV-voorman Geert Wilders. Dat maakte de rechtbank in Den Haag zojuist bekend.

Wilders deed in maart aangifte tegen de rapper uit Sneek. Die plaatste destijds een filmpje getiteld ‘Geertje’ online waarin twee gemaskerde mannen een man met blond haar onder schot houden. De blonde man moet Geert Wilders voorstellen. Daarna wordt het beeld zwart en hoor je een pistoolschot. Volgens de rechter zal iedereen die het filmpje ziet concluderen dat Wilders vanwege zijn uitspraken over de islam geëxecuteerd wordt. Het filmpje moet van de rechtbank van YouTube worden verwijderd.

Met de straf wordt de eis van het Openbaar Ministerie ingewilligd. Hozny beriep zich op de vrijheid van meningsuiting, maar volgens de rechter mag dat ‘geen schuilplaats zijn om anderen te bedreigen met de dood’. Eerder zei de rapper nog dat het aan de kijker zelf was om het einde van het filmpje te interpreteren, en dat hij slechts wilde choqueren. Maar de rechtbank oordeelde daarover dat Hozny ook handelde uit eigenbelang, namelijk het genereren van een grotere naamsbekendheid voor zichzelf als rapper.

Twitter avatar Hozny Hozny Fu*k de overheid en hun 80 uur en meneer @geertwilderspvv vandaag mijn nieuwe videoclip en CD uit!… http://t.co/LfB9QTMZaj
Fu*k de overheid en hun 80 uur en meneer @geertwilderspvv vandaag mijn nieuwe videoclip en CD uit! #stressomnix #nederlandikhouvanje #teamwolf
    • Sam de Voogt