‘Subsidieregeling Schippers voor medisch specialisten slaat niet aan’

Foto ANP / Valerie Kuypers

Er is tot nu toe zeer weinig animo voor de subsidieregeling van minister Edith Schippers (Volksgezondheid, VVD). Dat blijkt uit een rondgang van de Orde van Medisch Specialisten onder 67 van de 72 ziekenhuizen waar maatschappen actief zijn, zo schrijft de Volkskrant vanochtend.

De subsidieregeling zou het voor medisch specialisten aantrekkelijk moeten maken om uit een maatschap te gaan en in vast dienstverband bij een ziekenhuis te treden. Bij zo’n overstap kan de specialist 100.000 euro subsidiegeld ontvangen. Bij slechts 3 van de 67 benaderde ziekenhuizen is er sprake van een overstap.

De regeling is door Schippers in het leven geroepen om medisch specialisten effectiever in ziekenhuizen te laten werken. Economieredacteur Jeroen Wester legt uit wat de bedoeling van Schippers is:

“Deze subsidieregeling is bedoeld voor het verbeteren van een groter probleem: de samenwerking tussen medisch specialisten en een ziekenhuis. Bij de meeste ziekenhuizen werken medisch specialisten in een maatschap, die vervolgens - op dit moment nog - kosten declareert aan de zorgverzekeraar.

Per 1 januari 2015 kunnen maatschappen niet meer declareren aan de zorgverzekeraar, maar moeten ze hun kosten verantwoorden bij ziekenhuizen. Waardoor ziekenhuisdirecties veel meer grip kunnen krijgen op de gemaakte kosten en makkelijker eisen kunnen stellen.”

Medisch specialisten zijn nu ‘ondernemer’

Maar, uiteindelijk draait het ook om geld, zo legt Wester uit:

“Daarnaast zijn artsen in loondienst over het algemeen goedkoper dan maatschappen. De medisch specialisten uit een maatschap zijn volgens de belastingdienst ondernemers en kunnen daardoor gebruik maken van allerlei aantrekkelijke fiscale regelingen.

Dat verdwijnt als zij in loondienst zijn. Daarnaast vrezen artsen de Wet Normering Topinkomens. Als ‘ondernemer’ hoeven zij hun inkomen niet te openbaren, in loondienst zal dat wel moeten. Bovendien krijgen zij dan te maken met een salarisplafond.”

Ziekenhuizen hebben nog tot 31 december van dit jaar de tijd om hun plannen te wijzigen.

    • Nando Kasteleijn