PvdA en GroenLinks stemmen tegen begroting coalitie

De PvdA en GroenLinks hebben tegen de begroting voor 2015 van de coalitie gestemd – de eerste coalitie sinds de Tweede Wereldoorlog waar de PvdA géén deel van uitmaakt.

De twee grootste oppositiepartijen vinden de begroting van D66, VVD en SP nog steeds onvolledig en onduidelijk, waardoor zij hun budgetrecht niet kunnen uitvoeren. „Van 175 miljoen euro is niet duidelijk hoe het precies wordt besteed”, zegt PvdA-leider Marjolein Moorman. „Het college verschuilt zich steeds achter het argument dat het er pas net zit, maar het wil wél alles overhoopgooien. Dit college heeft haast.”

Ook Rutger Groot Wassink van GroenLinks vindt dat de begroting „te weinig duidelijkheid” verschaft. „Vertrouwen is goed, maar controle is onze taak.”

De partijen uitten hun kritiek vorige maand ook, toen met het CDA aan hun zijde. De begroting zou concrete doelstellingen missen. De coalitie zei toen dat de begroting nog niet volledig was uitgewerkt door tijdgebrek.

Het CDA stemde nu echter wel „met vertrouwen” voor, omdat het college volgens eenmansfractie Marijke Shahsavari de afgelopen weken voldoende duidelijk heeft gemaakt wat er de komende tijd gaat gebeuren. „Die routekaart wordt verwerkt in de viermaandrapportage, dus bij het jaarverslag zit een afrekenbare begroting”, zegt Shahsavari.

Financieel woordvoerder van D66 Paul Guldenmond noemt het afwijzen van de begroting door de twee grootste oppositiepartijen „een verrassend signaal” en „een grote stap”. „Alsof een uitgestoken hand wordt afgeslagen.”

Volgens Guldenmond, die eerder zelf de feitelijke uitwerking van de begrotingsposten te vaag noemde, is er de afgelopen weken „veel gedaan” om tot elkaar te komen. Zo zijn er gesprekken gevoerd over een informatievere volgende begroting. „PvdA en GroenLinks wijzen nu de hele begroting af, terwijl het om de vorm gaat. Over de inhoud is nauwelijks debat geweest.”

    • Mirjam Remie