Nieuwe Europese voorouder

Eén van de eerste Europese jagers-verzamelaars had DNA dat tegenwoordig vooral in het Midden-Oosten voorkomt. Ook moderne Europeanen dragen zulke DNA-varianten, maar genetici dachten dat die pas Europa binnenspoelden met de komst van de eerste boeren uit het Midden-Oosten, 7.000 jaar geleden. Deze jager-verzamelaar toont dat het subtieler ligt. Hij leefde ongeveer 37.000 jaar geleden in West-Rusland, middenin de Laatste IJstijd. Het volk waartoe hij behoorde moet tijdelijk contact hebben gehad met mensen in Iran of Irak. Dat denken genetici die zijn complete DNA-volgorde vandaag beschrijven in Science. Het is het op één na oudste genoom van een moderne mens dat nu is opgehelderd. Het oudste genoom, 45.000 jaar oud, werd twee weken geleden gepresenteerd. Het Russische skelet is al in 1954 opgegraven. De man lag toen met zijn gezicht naar de grond, met zijn benen tegen zijn lichaam gevouwen en met zijn vuisten gebald onder zijn kin. (NRC)