Obama stuurt tot 1.500 extra militairen naar Irak

President Obama stuurt mogelijk nog 1.500 extra militairen naar Irak. De bedoeling is dat deze troepen niet gaan deelnemen aan gevechten, maar Iraakse en Koerdische militairen gaan trainen voor de strijd tegen de Islamitische Staat (IS).

President Obama in gesprek met de media vandaag.
President Obama in gesprek met de media vandaag. Foto AP/Evan Vucci

President Obama stuurt toch nog extra militairen naar Irak. De bedoeling is dat deze troepen niet actief gaan deelnemen aan gevechten, maar Iraakse en Koerdische militairen gaan trainen voor de strijd tegen de Islamitische Staat (IS). Het aantal extra Amerikaanse militairen kan oplopen tot 1.500 man.

De militairen worden voor het einde van het jaar uitgezonden. Ze worden gestationeerd op twee nieuwe Iraakse legerbases vlakbij Bagdad en Erbil. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis gaat Obama voor de operatie 1,6 miljard dollar (1,29 miljard euro) vragen aan het Amerikaanse Congres. In totaal wil Obama 5,6 miljard dollar (4,5 miljard euro) extra vrijmaken voor operaties in Syrië en Irak.

Stappenplan

Eerder zei Obama dat hij geen grondtroepen wil in de strijd tegen IS. Hij wil de terreurgroep “omverwerpen en uiteindelijk vernietigen” met behulp van een stappenplan dat bestaat uit drie delen: het uitvoeren van luchtaanvallen, het trainen van het Iraakse leger en uiteindelijk IS uitroeien in Syrië. Desondanks zitten er al ongeveer 1.500 Amerikaanse militairen in Irak. Die moeten de training van Iraakse militairen verzorgen.