Obama komt naar China dus is er nu wel geld voor frisse lucht

De landen rond de Grote Oceaan komen bij elkaar in Beijing, voor de zogenoemde APEC-top.

Een schoonmaker dweilt de vloer in het Nationale Congrescentrum, een van de locaties van de APEC-top in Beijing. Foto AP

Beijingers zien zelden dagen achtereen blauwe luchten. Dus als het firmament boven de hoofdstad voor de verandering wel is te zien dan moet er iets bijzonders aan de hand zijn.

En dat is zo. Vanaf morgen arriveren de regeringsleiders en ministers van de 21 landen van de Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) in Beijing. En dan moet de lucht blauw zijn en de stad fris geuren. Het zou te pijnlijk zijn als presidenten, onder wie Obama, Poetin, Park en Widodo of premiers als Abe, Abbott en Harper naar een mondkapje moeten grijpen.

„Kennelijk zijn de longen van de buitenlandse leiders belangrijker dan die van Chinezen. Waar internationale diplomatie al niet goed voor is”, zegt Liu Feng. De kunstschilder werkt voor het eerst sinds de Olympische Spelen van 2008 weer buiten in een park. „Je krijgt niet vaak de kans de nuances van een blauwe lucht goed te krijgen, het is toch anders dan werken van een foto.”

In een omtrek van 200 kilometer zijn 2.386 grote fabrieken en bouwplaatsen stilgelegd. En er trekken 16 inspectieteams door de provincie Hebei waar Beijing in ligt, om ook honderden kleine smelterijen en cementfabriekjes tot een werkonderbreking te dwingen. Om het autoverkeer te halveren zijn scholen, ministeries en staatsbedrijven gesloten en mogen automobilisten maar om de dag de weg op.

Natuurlijk zijn de Beijingers blij dat de grijsbruine deken van fijnstof, woestijnzand en uitlaatgassen van fabrieken en auto’s tijdelijk verdwijnt ten behoeve van de 16.000 deelnemers en 4.000 journalisten. Maar dit vertoon van opportunisme is zelfs de partijpers te gortig. „Wat hebben wij eigenlijk aan dit soort oppervlakkige en tijdelijke maatregelen, wij hebben duurzaam schone lucht nodig”, schrijft de Global Times. Jaarlijks sterven in Chinese steden tussen de 700.000 en één miljoen mensen vroegtijdig aan ziektes die verband houden met de luchtvervuiling.

    • Oscar Garschagen