Net gemist, 9/11

KIJKEN

Wat Marienborn, 25 jaar na de val van de muur
Tijd 54 minuten

Marienborn, een dorpje in het midden van Duitsland, was tijdens de Koude Oorlog wereldberoemd. Het gehucht lag op de grens tussen Oost en West en diende decennialang als de belangrijkste en meest beveiligde grensovergang in het IJzeren Gordijn. Veel mensen werkten hier voor ‘het systeem’ als Stasi-officier, douanier of serveerster. Regisseur Sabine König laat zien hoe de inwoners van Marienborn worden achtervolgd door het verleden.

KIJKEN
Wat Manu en de Muur
Tijd 22 minuten

Manu Buhring is dertien als de Muur valt. Ze woont in Falkenstein, een klein stadje aan de Tsjechische grens in voormalig Oost-
Duitsland. Een paar jaar later verhuist Manu naar Nederland. Nu, 25 later, keert ze terug. Om te zien wat er veranderd is in
de levens van de achterblijvers.

KIJKEN
Wat Ik Ben Kuba
Tijd 52 minuten

De Poolse Kuba is 12 en zorgt voor zijn vier jaar jongere broertje Mikolaj. Hun ouders werken in Wenen en in Schotland. Sinds het openstellen van de arbeidsmarkten voor nieuwe EU-landen, zijn er steeds meer van dit soort ‘eurowezen’. De moeder van Kuba probeert elk weekend terug te gaan naar het stadje in Silezië, waar haar zoontjes permanent lopen te klieren.

LEZEN
Wat The time the Berlin Wall came down for Christmas
Tijd 15 minuten

Zie het als een vroeg kerstverhaal. Vijftig jaar geleden mocht een aantal families die waren gespleten door het IJzeren Gordijn, oversteken naar de andere kant, om samen Kerst te vieren. Voor één keertje dan. The Daily Telegraph tekende enkele van hun verhalen op.

    • Thomas Rueb