Naast zonsopgang wordt ook Microsoft Office gratis

Earth maps courtesy of NASA: http://visibleearth.nasa.gov/

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Stel, een product genereert eenderde van je omzet. Vele miljarden dollars dus, in het geval van computergigant Microsoft. Is het dan verstandig, of nodig, om dat product weg te gaan geven?

Kennelijk. Microsoft Office - inclusief Word, Excel en Powerpoint - worden gratis voor iedereen met een Android tablet, maar ook voor de iPads en iPhones van aartsrivaal Apple. Alleen de zonsopgang is gratis, luidt een gezegde in de VS. De zonsopgang en Office, dus.

“Dit plan klinkt in eerste instantie krankzinnig”, merkt The Verge op. Zeker omdat ook cloud-opslag gratis wordt. Door de deze week aangekondigde samenwerking met Dropbox wordt het eenvoudig en kosteloos om documenten met Microsoft-software te bewerken en op te slaan.

Maar de onderneming zegt dat het een logisch gevolg is van een bestaande strategie: apps die nu al gratis zijn op het web, worden beschikbaar voor mobiel. Bovendien blijft het voor bedrijven noodzakelijk om te betalen: een lucratieve premium service en bron van inkomsten.

Maar voor de individuele gebruiker is dit baanbrekend. “Een teken van de aardverschuivingen in de tech-branche”, schrijft The New York Times. Je zou zomaar van Microsoft gaan houden. En dat is precies wat de onderneming wil, natuurlijk. The Verge concludeert: “Een strategische beweging om concurrentie van Office buiten de mobiele ruimte te houden.”

Geen liefde, maar samenwerking wellicht?

Zo zien de Amerikanen het traditioneel graag: een verdeelde overheid. Witte Huis voor de ene partij, Congres voor de ander. En soms is die verdeling ook een recept voor actie en nieuwe beleid, zoals onder Bill Clinton, toen de begroting eindelijk onder controle werd gebracht.

Dat is precies waar nu op gehoopt wordt. De vernedering van de Democraten is nog nauwelijks ingedaald, of in Washington klinken al optimistische geluiden over belastinghervorming, handelsvedragen en begrotingsbalans.

De VS kennen hoge bedrijfstarieven, een reden waarom Nederland, Ierland en andere belastingparadijzen zo aanlokkelijk zijn voor Amerikaanse ondernemingen. De nieuwe meerderheidsleider in de senaat, Mitch McConnell, wil hier met spoed werk van maken, schrijft hij in een opinie-artikel. President Obama staat open voor overleg. Ook op het gebied van vrije handel een een sterke versimpeling van de onzegbaar complexe belastingwetgeving zouden de partijen het eens kunnen worden.

Niet dat er nu meteen een nieuwe liefde bloeit tussen Obama en zijn plaaggeesten. The New York Times heeft een treffend citaat: “De persconferenties doen het een stuk beter klinken dan het momenteel is.”

Iedereen wil streamen

Redenen om je kabelaanbieder extra te betalen voor premium channel Showtime zijn er te over: Homeland, Masters of Sex, en tal van andere kwaliteitsshows. Argumenten om dat niet te doen: de tien á vijftien dollar die de kabelaars per maand extra eisen om Showtime te kunnen zien.

Nu kondigt de omroep aan dat er een zelfstandige streaming dienst komt. Net als HBO wil Showtime (eigendom van tv-network CBS) de concurrentie aangaan met inmiddels bekende namen als Netflix, Hulu en ook Amazon.

 

    • Diederik van Hoogstraten