Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Verdachten leggen bekentenis af in zaak vermiste Mexicaanse studenten

Studenten en andere betogers demonstreren bij het hoofdkantoor van de procureur-generaal in Mexico City. Ze eisen dat de 43 studenten gevonden worden.
Studenten en andere betogers demonstreren bij het hoofdkantoor van de procureur-generaal in Mexico City. Ze eisen dat de 43 studenten gevonden worden. Foto EPA/Sashenka Gutierrez

In Mexico hebben drie verdachten, die zijn opgepakt in verband met de verdwijning van 43 studenten zes weken geleden, bekend dat ze een grote groep mensen hebben vermoord. Dat heeft de Mexicaanse procureur-generaal Jesus Murillo Karam van Mexico City gezegd. Of het hier ook daadwerkelijk om de 43 studenten gaat is nog niet bekend, net als de identiteit van de verdachten.

De drie zouden de groep in brand hebben gestoken op een vuilnisbelt. Op dat moment zouden enkele mensen nog in leven zijn geweest. Daarna zouden de lijken in plastic zakken zijn gestopt en in de rivier zijn gegooid. De procureur-generaal heeft aan familieleden van de verdwenen studenten verteld dat er zes zakken zijn gevonden met daarin ongeïdentificeerde lichaamsdelen. Het is onduidelijk of de lichaamsdelen van de studenten zijn. De zakken werden gevonden langs een rivier in de stad Cocula nadat de verdachten een verklaring hadden afgelegd.

Zoektocht en klopjacht

Op 26 september verdwenen 43 studenten nadat een demonstratie in Iguala, zo’n 130 km van hoofdstad Mexico City, uit de hand liep. De burgemeester Jose Luis Abarca, die vreesde dat de betogers een toespraak van zijn vrouw zouden verstoren, stuurde politie op de ongeregeldheden af. Bij de rellen die daarbij ontstonden vielen zes doden en werden de studenten door de politie naar Cocula gebracht en daar overgedragen aan de drugsbende Guerreros Unidos.

Daarna ontstond er een klopjacht op de daders en een zoektocht naar de studenten. Duizenden mensen gingen uit protest de straat op. 10.000 agenten werden ingezet. De burgemeester en zijn vrouw doken onder, maar werden deze week opgepakt - net als 57 andere verdachten. Ook werd er een massagraf in het gebied ontdekt met daarin 38 lijken, maar dat waren niet de studenten (€).