Manitas de Plata overleden

Manitas de Plata
Manitas de Plata foto afp

Flamencogitarist Manitas de Plata, van wie Picasso ooit zei dat hij van grotere waarde was dan hijzelf, is deze week op 93-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Montpellier overleden. In zijn loopbaan verkocht hij bijna honderd miljoen platen, hij trad op in de grootste concertzalen in de wereld als Carnegie Hall in New York en de Royal Albert Hall in Londen.

Hij werd in 1921 als zoon van een paardenhandelaar geboren als Ricardo Baliardo in een caravan in Zuid-Frankrijk. Zonder een noot te kunnen lezen leerde hij gitaarspelen van zijn oom en liet hij zich inspireren door het spel van jazzgitarist Django Reinhardt. Toen zijn loopbaan op gang kwam veranderde hij zijn naam in Manitas de Plata, wat ‘ zilveren handjes’ betekent.

De top van zijn roem bereikte hij in de jaren zestig. Hij speelde veel in cafés aan de Franse Rivièra, waar hij vrienden werd met de dichter Jean Cocteau, de schilders Picasso en Salvador Dali en actrice Brigitte Bardot. Picasso tekende een van zijn gitaren.

Hij overleed als een arm man: hij zou zijn geld vooral uitgegeven hebben aan vrouwen, dure auto’s en zijn kinderen. De schattingen van het aantal kinderen dat hij op de wereld heeft gezet, lopen op tot 28, aldus persbureaus. Sommigen van het zouden bij de beroemde groep The Gypsy Kings hebben gespeeld. In zijn laatste jaren speelde hij zelf weinig gitaar meer.