Letse minister doet gedurfde coming out op Twitter, alsof het niets is

Zijn boodschap was kort en krachtig. “Trots kondig ik aan dat ik homo ben… Het beste aan jullie allemaal…”. Zo kwam de Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gisteravond via Twitter uit de kast. Alsof het niets was. Maar dat is het niet. Voor de Baltische Staten en Oost-Europa is dit wel degelijk groot nieuws.

Edgars Rinkevics
Edgars Rinkevics Foto EPA/Nicolas Bouvy

Zijn boodschap was kort en krachtig. “Trots kondig ik aan dat ik homo ben… Het beste aan jullie allemaal…”. Zo kwam de Letse minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics gisteravond via Twitter uit de kast. Alsof het niets was. Maar dat is het niet. Voor de Baltische Staten en Oost-Europa is dit wel degelijk groot nieuws.

Twitter avatar edgarsrinkevics Edgars Rinkēvičs I proudly announce I’am gay… Good luck all of you…

Homoseksualiteit nog taboe

In de regio is homoseksualiteit nog een aanzienlijk groter taboe dan in Nederland. Letland heeft in de grondwet vastgelegd dat het homohuwelijk verboden is. Buurland Rusland staat bekend om de vorig jaar aangenomen wet die positieve of neutrale verwijzingen naar ‘niet-traditionele relaties’ verbiedt. Informatie over homoseksualiteit is volgens het Kremlin schadelijk voor kinderen.

In die context komt Rinkevics als minister van Buitenlandse Zaken van buurland Letland, dat zich ernstig bedreigd voelt door Rusland, nu uit de kast. Letland vreest dat Rusland de Russische minderheid in het land ooit binnen de landsgrenzen wil betrekken. Eventueel met militaire middelen. Volgens Gaystarnews is Rinkevics nu de meest prominente politicus in de voormalige Sovjetunie die openlijk uitkomt voor zijn homoseksualiteit.

Politieke boodschap

Later verbond Rinkevics ook een politieke boodschap aan zijn coming out. Hij twitterde:

“Ons land moet een wettelijk kader voor alle soorten van samenleven creëren. Ik zal ervoor vechten. Ik weet dat dit hysterie zal veroorzaken, maar ik ben #trotshomotezijn.”

Volgens Buzzfeed kunnen zijn woorden tot woede leiden in Letland en omringende landen. Pro-Russische conservatieven zamelen momenteel juist handtekeningen in om een variant op de Russische wet tegen informatie over homoseksualiteit ook in Letland in te voeren. Maar natuurlijk kan Rinkevics ook op veel bijval rekenen. Op Twitter krijgt hij veel steunbetuigingen:

    • Wilmer Heck