Kunstdagen in Ahoy, festival Rewire en satire op zondag

De Amerikaanse nanny-fotografe Vivian Maier, recent ontdekt als grote straatfotografe. Sinds vandaag heeft het Amsterdamse fotomuseum Foam een introductietentoonstelling over Maier.
De Amerikaanse nanny-fotografe Vivian Maier, recent ontdekt als grote straatfotografe. Sinds vandaag heeft het Amsterdamse fotomuseum Foam een introductietentoonstelling over Maier. Screenshot Youtube.com

Wat te doen dit weekend? Welnu: het elektronische muziekfestival Rewire zet in Den Haag weer artiesten neer op onverwachte plekken, in Rotterdam kun je naar de Kunstdagen en op zondagavond test Arjen Lubach je nieuwskennis in het nieuwe satirische programma van de VPRO, Zondag met Lubach.

FESTIVAL // Rewire

vrijdag 7 en zaterdag 8 november, diverse locaties, Den Haag, dagkaarten €26,50 / weekendkaarten €43,50 (CJP €34,50)

Vanavond begint de vierde editie van het jaarlijkse Haagse internationale muziekfestival Rewire, waar je zoals elk jaar weer terecht kunt voor een breed programma aan elektronische muziek, neoklassiek, new jazz, experimentele pop en geluidskunst. Het festival bestaat pas sinds 2011, toen vond de eerste editie plaats in het gebied Rond de Energiecentrale (in het Regentessekwartier), waar in voormalige en leegstaande fabrieksgebouwen vernieuwende elektronische acts vermengd werden met onder meer licht- en videokunst.

Sinds vorig jaar programmeert het festival ook acts op onverwachte locaties: zo kun je dit weekend in de Grote Kerk naar het ‘Scripted & Prepared’ concert van de Duitse houseproducer Henrik Schwarz en de Zweedse pianist Nik Bärtsch, maar ook de hypnotiserende slowjazz van het Duitse Bohren & Der Club Of Gore daar horen. Popzaal Paard van Troje wordt een multidisciplinaire nachtclub met optredens van de Britse modulaire synthesizerliefhebber James Holden (die zijn album The Inheritors met liveband speelt), en landgenoten en dj’s Simian Mobile Disco en Gold Panda.

Op zaterdag kun je naar het gratis dagprogramma in Zaal3 en Studio Loos, waar je workshops met elektronische muziekinstrumenten kunt volgen of kunt luisteren naar Q&A’s over de geluidsexperimenten van en met artiesten. Bekijk alle optredende artiesten en download het tijdschema.

Luister je alvast in met deze playlist:

KIJKEN // Zondag met Lubach

zondag 9 november, 21.20u, NPO 3

Aanstaande zondag trapt de VPRO af met een nieuw satirisch nieuwsprogramma van schrijver Arjen Lubach: Zondag met Lubach. Denk aan “zeven dagen nieuws in dertig minuten, vol irrelevante verhalen van relevante gasten. Of andersom”, aldus de site. Het programma wordt live opgenomen vanuit theater Bellevue in Amsterdam. In een interview met de VPRO Gids zei Lubach over het soort comedy dat ze gaan proberen te maken het volgende:

“Comedy is volgens mij het sterkst als je urgentie voelt door een verhaal te vertellen. Daar gaan we naar op zoek. Dan weer schiften, inkorten, terug naar de vergadertafel, stukjes voorlezen, fragmenten zoeken, langzamerhand een script maken, hopen dat het voelt als een uitzending en pas dan… is het zondag. En kun je gaan repeteren.”

Voor de internetters onder ons die met meervoudige schermen tv kijken: hashtag #zml.

Bekijk de aankondiging waarin Lena Dunham (bekend van serie Girls) probeert de titel van het programma uit te spreken:

GAAN // Nationale Kunstdagen

zaterdag 8 en zondag 9 november, 11-17.30u, Ahoy Rotterdam, kaarten €14,50 (kinderen tot 12 jr gratis)

Zevenhonderd kunstwerken van zo’n honderd kunstenaars. Tijdens deze Nationale Kunstdagen kun je ze zien (en misschien wel kopen) in Ahoy, Rotterdam. Bijna alle werken worden door de makers zelf geëxposeerd en te koop aangeboden. Van realisme tot abstracte kunst, van schilderijen tot foto’s en van natuurlijke materialen zoals hout en steen tot sieraden en mozaïek: de Nationale Kunstdagen biedt een breed spectrum aan hedendaagse kunst. Tijdens de Kunstdagen is ook altijd een wedstrijd voor de drie meest gewaardeerde kunstwerken van dat jaar, gekozen door zowel bezoekers als een jury. De top drie krijgt een gezamenlijke geldprijs van 5000 euro en een expositie in De Galeriet in Delden.

Bekijk hier een impressie van vorig jaar:

KIJKEN // Lichtkunstfestival GLOW

zaterdag 8 t/m 15 november, Eindhoven, diverse locaties, gratis toegankelijk

Morgen begint in Eindhoven het lichtkunstfestival Glow. Als thema heeft deze negende editie ‘stad in beweging’, waarvoor zo’n vijftig kunstenaars hun visie op de stad laten zien met lichtinstallaties, lichtsculpturen, lichtprojecties en lichtperformances. Kortom: alles wat je van de stad van de gloeilamp verwacht, wordt gemaakt. De kunstenaars van GLOW willen “de toeschouwers in beweging zetten en ze een verrassend nieuwe kijk op de stad bieden”, valt te lezen op de site. Dat doen ze onder meer met een wandelroute door het centrum langs bekende en minder bekende plekken die lichtkunstwerken met elkaar verbinden.

Bekijk hier de opening van GLOW, vorig jaar in het Philips Stadion:

GAAN // Nanny met een camera

te zien t/m 28 januari 2015, Foam, Amsterdam

Vanaf vandaag kun je in het Amsterdamse fotomuseum Foam naar de tentoonstelling ‘Vivian Maier: Street Photographer‘, die beter bekend staat als de nanny met de camera. In 120 afdrukken krijg je een introductie krijgen tot Maiers recentelijk nog onbekende werk.

Maier (1926-2009) werkte namelijk als kindermeisje in Chicago maar fotografeerde stiekem alles dat los en vastzat. Pas sinds een jaar of vijf weet de kunstwereld van haar bestaan, schreef (€) NRC-kunstredacteur Sandra Smallenburg gisteren in NRC Handelsblad:

“Al die foto’s, negatieven en films lagen tot voor kort weggestopt in vijf opslagboxen in Chicago, samen met Maiers kleding, schoenen, hoeden, bonnetjes, treinkaartjes, broches, cassettebandjes, boeken, kranten en alle andere prullen die ze in de loop van haar leven verzameld had. In 2007 kon de 81-jarige Maier de huur van de opslag niet meer betalen, waarna al haar bezittingen verkocht werden door een lokaal veilinghuis. John Maloof, een makelaar en historicus die op zoek was naar oude foto’s van Chicago voor een boek waar hij aan werkte, kocht de grootste doos voor 380 dollar. De andere dozen en koffers raakten verspreid over diverse kopers.”

Maloof maakte er vorig jaar de documentaire Finding Vivian Maier over. Bekijk de trailer:

    • Judith Laanen