Kiev: Russische tanks, kanonnen en trucks rijden Oekraïne binnen

Een lid van de pro-Russische separatisten kijkt naar de posities van het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne. Foto AFP / Dimitar Dilkoff

Vandaag zijn er vanuit Rusland 32 tanks, 16 kanonnen en 30 trucks Oekraïne binnengereden. Dat stelt de Oekraïense legerwoordvoerder Andrii Lysenko tegenover persbureau AFP. Volgens de woordvoerder is de colonne op weg naar de stad Krasnyj Loetsj, gelegen in de regio Loegansk. Rusland ontkent dat er een militaire colonne Oekraïne is binnengereden.

Een andere groep voertuigen met aan boord drie mobiele radiostations zouden ook de grens zijn overgestoken en nu in de handen zijn van de pro-Russische separatisten.

Krasny Luch ligt in het zuidoosten van Oekraïne:

Maar waarom stuurt Rusland opnieuw zwaar materieel naar Oost-Oekraïne? Buitenlandredacteur en Ruslandkenner Hubert Smeets legt uit:

“Er zijn drie redenen te bedenken waarom er, naar verluidt, Russische troepen Oost-Oekraïne zijn binnengereden. Als eerste hebben de pro-Russische separatisten het gevoel dat sinds de verkiezingen in Donbas, vorige week, hun positie sterker is geworden. Daarnaast heeft Rusland de uitslag gerespecteerd, waarmee ze de indruk wekken deze te erkennen.

Ook heeft rebellenleider Alexander Chodakowski laten weten dat de pro-Russische separatisten het niet zonder steun gaan winnen van het Oekraïense regeringsleger en troepen die loyaal zijn aan de Oekraïense regering.

Ten slotte gaat het economisch slecht met het gebied dat de separatisten in handen hebben. Het gebied is zonder een havenstad als Marioepol kansloos. Dus de pro-Russiche separatisten proberen dat gebied al een tijdje in handen te krijgen. Daarnaast kan de havenstad als bruggenhoofd richting de Krim fungeren.”

Rusland: we willen nog steeds vrede

Het Kremlin laat weten dat Rusland nog steeds is gefocust op het vredesproces in Oost-Oekraïne en graag verdere gesprekken wil organiseren tussen de Oekraïense regering en pro-Russische separatisten, aldus persbureau Reuters.

Er wordt al maanden gesproken over een troepenopbouw door Rusland langs de Oekraïens-Russische grens. Ook zijn de afgelopen tijd veel berichten binnengekomen dat er Russische tanks zijn gezien in het oosten van Oekraïne. Toch leek het er de vorige maand nog op dat Rusland zijn troepen weer aan het terugtrekken was.

‘Russische troepen bereiden offensief voor’

Eerder vandaag meldde Dmitri Tymtsjoek, een Oekraïens militair analist, dat Russische troepen voorbereiding treffen voor een groot offensief.

Twitter avatar StateOfUkraine Ukraine Reporter Tymchuk: Russian forces in E. #Ukraine are completing final preparations for a major offensive against Ukrainian positions across the region
    • Nando Kasteleijn