De Loep naar De Standaard voor dossier over naziroofkunst

Siebe Sietsma (L, RTL Nieuws) en Aart Zeeman (R, KRO-NCRV Brandpunt) wonnen de Loep voor beste audiovisuele productie voor hun producties over met toeslagen frauderende Bulgaren.
Siebe Sietsma (L, RTL Nieuws) en Aart Zeeman (R, KRO-NCRV Brandpunt) wonnen de Loep voor beste audiovisuele productie voor hun producties over met toeslagen frauderende Bulgaren. Foto VVOJ

De Loep, de prijs van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) voor de beste Nederlandse en Vlaamse onderzoeksjournalistiek, is gewonnen door Geert Sels van De Standaard. Hij won de prijs in de categorie geschreven journalistiek voor zijn dossier over naziroofkunst.

De VVOJ schreef bij het bekendmaken van de nominaties eind augustus over het werk van Sels:

“(…)ontsloot in een serie artikelen het vrijwel onbekende verleden van de Belgische kunsthandel tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het onderzoek moest vrijwel vanaf nul beginnen en leidde tot veel ophef. Klassiek speurwerk van niveau.”

In de categorie audiovisueel wonnen RTL Nieuws en het programma Brandpunt voor hun dossier over de ‘Bulgarenfraude’. Siebe Sietsma won namens RTL voor de gemaakte nieuwsitems, Aart Zeeman namens Brandpunt voor de achtergronditems. De VVOJ eerder daarover:

“Producties die elkaar versterkten en onthutsend inzicht gaven in de fraude, een onwetende staatssecretaris en een schromelijk tekortschietende belastingdienst. De beelden en de ongeremde erkenning door een aantal daders zorgen voor veel toegevoegde waarde.”

Aan de prijzen voor geschreven en audiovisueel werk is een bedrag van 1.500 euro verbonden.

Vier journalisten winnen aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs ging naar Belia Heilbron, Jelmer Mommers, Thomas Muntz en Huib de Zeeuw voor een artikel in De Groene Amsterdammer over de poldercultuur in Nederland. Dat noemde de VVOJ eerder “een uiterst gedetailleerd inzicht” en “nog eens spannend en leesbaar geschreven ook”. Aan deze prijs is een bedrag van 750 euro verbonden.

NRC twee keer genomineerd

NRC Handelsblad was twee keer genomineerd voor een Loep. In de categorie tekstueel waren Floor Boon, Steven Derix en Huib Modderkolk genomineerd voor hun NSA-dossier, een reeks artikelen op basis van de dossiers van klokkenluider Edward Snowden, in samenwerking met journalist Glenn Greenwald. Daarover schreef de VVOJ in augustus:

“Op basis van de dossiers van klokkenluider Edward Snowden doorgrondde NRC Handelsblad de Nederlandse aspecten van dit wereldomspannende spionagenetwerk, mét een wereldscoop erbovenop. Spitwerk dat beheersing van vele en diverse journalistieke vaardigheden vereiste.”

Leonie van Nierop was namens de krant genomineerd voor de aanmoedigingsprijs voor haar stuk over de mogelijke betrokkenheid van Nederland bij de levering van grondstoffen voor Syrisch gifgas. De VVOJ:

“Uitgaand van Wikileaks documenten speurde de journaliste verder naar de herkomst van grondstoffen voor Syrisch gifgas. De bewijsvoering kwam net niet helemaal rond, maar met sterke research laat Van Nierop zien wat doorzoeken kan opleveren.”

Vorig jaar ging De Loep voor geschreven journalistiek nog naar NRC-onderzoeksjournalisten Tom Kreling en Esther Rosenberg voor hun verhalen over SNS.