Jij helpt kwetsbare kinderen aan een betere toekomst

Foto iStock

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Fondsenwerver en relatiemanager
Bedrijf: Het Jeugdsportfonds én het Jeugdcultuurfonds
Wat opvalt aan de vacature: “We zijn gericht op het behalen van goede resultaten tegen lage kosten”

Wat doe je dan eigenlijk?

Jij zorgt dat er geld blijft binnenkomen bij het Jeugdsportfonds en Jeugdcultuurfonds. “Ons doel is om kinderen die opgroeien in armoede een budget te geven voor sport of cultuur”, zegt Bertien Minco, directeur van het Jeugdcultuurfonds. De twee fondsen zijn achter de schermen één organisatie, maar naar buiten toe zijn de fondsen gescheiden. Hierdoor hebben geldschieters de mogelijkheid om alleen voor sport of cultuur te kiezen.

https://www.youtube.com/watch?v=OV1LJz2ELTg

Je werft vooral fondsen bij grote bedrijven. Wat daarbij niet werkt: een mailtje sturen waarin je om geld vraagt. Minco:

“Je moet zorgen dat je binnenkomt bij een groot bedrijf. Dat kan via je eigen netwerk of via-via.”

Daarna kan je een samenwerking aangaan. En je jaagt op geld bij private fondsen, zoals het Prins Bernard Cultuurfonds. Die kan je gewoon aanschrijven met een voorstel, daar zijn ze voor.

Rabobank, Coca-Cola en Achmea geven op dit moment al geld, en jij moet zorgen dat ze tevreden blijven. “Dat bereik je door te laten zien hoeveel kinderen met het geld geholpen worden”, zegt Minco. En je organiseert samen campagnes, bijvoorbeeld een door Rabobank gesponsord hockeytoernooi.

Wat verdient dat?

Tussen de 3.092 en 4.605 euro bruto per maand. En je krijgt verder geen extra’s. “We zijn zuinig, omdat we willen dat zoveel mogelijk geld bij de kinderen terecht komt”, zegt Minco.

Waarom zoeken ze iemand?

Je voorganger bij het Jeugdsportfonds is met pensioen. En Minco wil minder afhankelijk worden van overheidsgeld. “De overheid geeft ons nu extra geld, zodat we voor de lange termijn extra fondsen kunnen werven”, zegt Minco. En jij gaat daarbij helpen.

Wat voor collega moet je zijn?

Je hebt minstens vier jaar ervaring in fondsenwerving en je kunt omgaan met verschillende omstandigheden. Het ene moment overleg je met de minister over overheidsgeld, het volgende moment leg je verantwoording af bij Coca-Cola over de gestelde doelen.

“Je krijgt veel ruimte om dit op je eigen manier te doen, maar je moet dus wel een alleskunner zijn.”

Waarom wil je hier wel/niet werken?

“We werken hard om het leven van kinderen in een kansarme positie te verbeteren, want een sport kan voor een kind veel betekenen”, legt Minco uit. Het kind staat dus op 1, niet jij. “Daarom is het belangrijk dat je voldoening haalt uit het helpen van kinderen”, zegt Minco. Jezelf verrijken doe je dus ergens anders maar.

    • Pim Brasser