Hoe voorkom je laadpalenleed?

De opkomst van de elektrische auto vraagt om nieuwe gedragsregels voor automobilisten.

None
Foto ANP

Nu in Nederland al ruim 40.000 auto’s op stroom rondrijden is het tijd voor elektrische-auto-etiquette: hoe hoort het eigenlijk?

1 Vraag een oplaadpaal in je eigen straat of buurt aan

Met een elektrische auto kun je gemiddeld een paar honderd kilometer rijden, opladen duurt, afhankelijk van het soort auto en oplaadpaal, al snel tussen de vier en acht uur. Ideaal is het dus om, als je veel met de auto reist, een eigen oplaadpunt aan huis te hebben. Veel gemeentes geven subsidie voor de aanleg van semi-openbare punten.

In de stad is een oplaadpunt aan huis lastig. In – Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kan je daarom een oplaadpaal aanvragen. Staat er nog geen in de buurt, of staat er één die (te) veel wordt gebruikt, dan krijg je er een. Waar, hangt af van de beschikbare ruimte. En hij is openbaar, iedereen mag er gebruik van maken.

Bijkomend voordeel van de aanvraag van zo’n oplaadpaal: in Amsterdam krijg je meteen voorrang bij de verstrekking van een – in sommige buurten zeer gewilde – parkeervergunning.

2 Steek de stekker in de oplaadpaal

Doe dat altijd. Niet alleen benzine- of dieselauto’s die bij een openbare laadpaal staan, worden beboet. Ook elektrische auto’s die niet aangesloten staan op de laadpaal, krijgen er één.

En dat kan best prijzig zijn, ondervond bijvoorbeeld Blendle-voorman Alexander Klöpping, die begin oktober een foto van een papieren boete rondtwitterde met de begeleidende tekst: ‘Holy shit, vergeten car2go (zo’n elektrische huurauto) aan te sluiten op een laadpaal. Boete: €493,- #gekkigheid’.

3 Betaal

Betalen voor de stroom doe je met een laadpas. Verschillende bedrijven (ANWB, energieleveranciers) bieden die aan. De meeste bedrijven rekenen een paar euro per maand, plus een bedrag van ruim 20 cent per verbruikte kilowatt. Zet je je auto op een gewone parkeerplek? Dan moet je net als andere automobilisten parkeergeld betalen.

4 Haal je auto weg als hij opgeladen is

Zijn alle laadpalen in je straat bezet? Pech. Er zit geen limiet aan de tijd dat een auto aangesloten mag staan. Er zijn apps waarop je kunt zien waar lege oplaadplekken zijn, zoals oplaadpalen.nl of de Nuon Laad App. Maar het is wel netjes om je auto weg te halen als de accu opgeladen is. Om dat te stimuleren wil Rotterdam bestuurders van elektrische auto’s kaartjes geven die ze achter de voorruit kunnen leggen met daarop hun telefoonnummer en het verzoek: bel me als de accu is opgeladen. Dat is te zien aan het rode of groene lichtje op de laadpaal. Lobbyclub The New Motion bedacht iets soortgelijks: een EV-schijf, met hartje. Want wie lief wil zijn voor het milieu, helpt ook graag een ander – zo wil het promotiepraatje.

    • Annemarie Sterk