Hier kan je heel veel hutspot mee maken

Winters weer, verwarming aan: tijd voor hutspot. Stop de aardappelen, uien en wortels maar in de pan.

Nederland is (nog steeds) een land van aardappeleters. Gemiddeld eten we 233 gram aardappels per inwoner per dag, schrijft het CBS. Dat is ruim 85 kilo aardappels per jaar. Geen wonder dat er zoveel geteeld worden.

Dit jaar is ruim 3,8 miljoen ton aardappelen, bedoeld voor consumptie, geoogst. Dat is tien procent meer dan in 2013. Ook de uienoogst groeide, met 9 procent.

Zo’n goede aardappel- en uienoogst drukt wel de prijs. Hoewel je in de supermarkt niet direct minder betaalt voor je piepers (de prijs voor consumenten is niet één-op-één gelinkt aan de marktprijs voor boeren), groeit de gemiddelde prijs voor groenten en aardappels minder snel dan die van andere goederen.

    • Annemarie Sterk