Bondscoach Guus Hiddink stapt op bij puntverlies tegen Letland

Bondscoach Guus Hiddink stapt op als Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland verliest. Dat zei Hiddink zojuist tijdens de persconferentie waarop hij de definitieve selectie van het elftal bekend maakte.

Hiddink vanmiddag tijdens de persconferentie in Zeist. Foto ANP / Koen van Weel

Bondscoach Guus Hiddink stapt op als Oranje de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland verliest of gelijk speelt. Dat zei Hiddink zojuist tijdens de persconferentie waarop hij de definitieve selectie van het Nederlands elftal bekend maakte.

“Een gelijkspel lijkt me ook niet voldoende”, aldus Hiddink op de vraag of hij bij een gelijkspel wel zou aanblijven.

Volgens NRC-sportredacteur Bart Hinke is deze aankondiging een tamelijk risicovrije manier om de spelers op scherp te zetten:

“Hij maakt duidelijk aan de spelers dat het er nu echt om gaat. Bij verlies tegen Letland raakt kwalificatie uit zicht. Anderzijds is de kans dat Nederland thuis niet van Letland wint vrij klein. Mensen denken nu: zo dit is nog eens een uitspraak, maar het risico voor Hiddink is beperkt.”

In de thuiswedstrijd tegen Letland, op 16 november in Amsterdam, moet Hiddink een tot nu toe dramatisch verlopen kwalificatie een positieve wending geven. In de eerste drie duels werd alleen Kazachstan verslagen. Tegen Tjeschië en IJsland werd verloren. Hiddink zei de situatie bij Oranje uitgebreid besproken te hebben met zijn spelers. “Daarbij kreeg ik het idee dat het gevoel van revanche sterk aanwezig is.” Om het tij te keren heeft Hiddink ook enkele personele wijzigingen doorgevoerd.

Wijnaldum keert terug

Zo is Georginio Wijnaldum, alhoewel hij niet bij de voorselectie zat, door Hiddink toch weer bij Oranje gehaald. Zijn terugkeer gaat ten koste van Leroy Fer. Ook Jetro Willems en Ricardo van Rhijn keren, na een afwezigheid van een jaar, terug. Voor de wedstrijd tegen Letland speelt het Nederlands elftal op 12 november eerst een oefenduel tegen Mexico.

Janmaat en Lens zijn de belangrijkste slachtoffers van de verniewingen bij Oranje. Zij kregen eerder in de EK-kwalificatiereeks beiden nog speeltijd. Ron Vlaar en Memphis Depay, die een succesvol WK kenden, zijn terug van een blessure en behoren weer tot de selectie. Jeroen Zoet, Virgil van Dijk en Paul Verhaegh zaten wel in de voorselectie, maar haalden de definitieve selectie niet.

    • Wilmer Heck