Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Haagse ‘horrortandarts’ mag worden uitgeleverd aan Frankrijk

Mark van N. in de rechtbank in Amsterdam.
Mark van N. in de rechtbank in Amsterdam. Foto ANP/Aloys Oosterwijk

De Haagse tandarts die bekende zijn vrouw te hebben vermoord, mag worden uitgeleverd aan Frankrijk. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald. De Fransen hadden om uitlevering gevraagd omdat hij in Frankrijk gebitten zou hebben verwoest.

De 50-jarige Mark van N. werkte sinds 2008 in Frankrijk. Hij was daarheen gehaald door een Nederlandse headhunter die voor de Franse overheid Nederlandse tandartsen aantrekt. Eerder al onderzocht de Nederlandse tuchtraad meerdere klachten over Van N. Hem werd onzorgvuldig medisch handelen verweten, het opstellen van veel te hoge rekeningen en het opzettelijk laten verdwijnen van medische gegevens.

De Franse justitie wil de tandarts zware mishandeling, oplichting en fraude ten laste leggen. Sinds 2011 kwamen er bij de Franse nationale tuchtraad tientallen ernstige klachten binnen over Van N., die tot vorig jaar een praktijk had in Château-Chinon, in de Bourgogne.

Zelfmoordneigingen

Van N. verzet zich tegen zijn uitlevering aan Frankrijk. Volgens persbureau Novum heeft hij zelfmoordneigingen en ‘genderproblematiek’ en vindt hij dat hij alleen in Nederland kan worden geholpen. De rechtbank vindt dat hij best naar Frankrijk kan, mits er plek voor hem is in een psychiatrische zorginstelling.

Van N. werd afgelopen september in Canada opgepakt vanwege een Frans arrestatiebevel. Tijdens een verhoor zei hij in 2006 zijn partner in Nederland te hebben vermoord. Tot dan toe werd aangenomen dat er geen opzet in het spel was bij haar dood. Het OM in Den Haag onderzoekt de zaak nu. Mogelijk bekende Van N. alleen om te worden uitgeleverd aan Nederland. Hij zit sinds september in een Nederlandse cel nadat Canada hem had uitgezet. Als hij in Frankrijk wordt veroordeeld tot een celstraf, dan mag hij die in Nederland uitzitten.