Gert over 25 jaar Samson: het waren natuurlijk malloten in dat dorp

ANP

Samson en Gert bestaan volgend jaar 25 jaar, en dat wordt gevierd. Met nieuwe avonturen in nieuwe afleveringen. We belden met Gert Verhulst (alias Gertje) om terug te blikken op zijn avonturen met Samson. En vooruit te blikken. “Er gebeuren natuurlijk allemaal dingen waardoor het helemaal in het honderd loopt hè.”

Ik moest kloppen want de bel doet het niet. Voor de jonge generatie is de zin net zo’n klassieker als to be or not to be. Tussen 1990 tot en met 2006 werden 767 reguliere afleveringen van de serie gemaakt. Gert en zijn hond Samson (Danny Verbiest), wonende op de Dorpstraat 101, raakten na 1990 algauw bevriend met enkele buurtbewoners, zoals Octaaf De Bolle (Walter Van de Velde), Jeannine De Bolle (Ann Petersen), Alberto Vermicelli (Koen Crucke) en de burgemeester (Walter de Donder).

Hoofdpersoon Gert (46) heeft inmiddels een kindervermaakimperium met een miljoenenomzet, Studio 100. Hij heeft nu niet alleen Samson, maar ook K3, Plop, Bumba en allerlei andere kinderhelden. Er zijn shows, boeken, liedjes, films, pretparken. Maar Samson? Die is Gert nog lang niet vergeten.

“Voor mij is het Samson-tijdperk nog niet afgesloten. Samson was voor mij de start van alles. Het is het fundament van mijn bedrijf, Studio 100. Het heeft mijn hele leven bepaald, zowel zakelijk als persoonlijk. Het heeft me gemaakt tot wie ik nu ben, op alle vlakken.

“We hebben heel veel meegemaakt. Het spectaculairste waren de zomertours, langs Vlaamse steden en pleinen. Die optredens werden betaald door de stad en waren voor de toeschouwers gratis. De opkomst was fenomenaal. We hebben meermaals het verkeer rondom die steden volledig lamgelegd omdat er tien-, vijftienduizend mensen kwamen kijken. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Grimbergen, toen we op het oude vliegveld stonden. Zeiden ze op de radio: ‘Dames en heren, het heeft geen zin meer om naar het optreden van Samson en Gert te gaan’. Dat zijn toch spectaculaire dingen, die maar weinig mensen hebben meegemaakt.

“Als ik mensen tegenkom tussen de 20 en de 30 jaar, die zijn opgegroeid met Samson en Gert, dan kan ik niet anders dan concluderen dat we een diepe indruk hebben gemaakt en een grote impact op hen hadden. Dat merk ik aan, ik wil niet zeggen bewondering, maar aan het respect dat mensen ons betuigen. Het voelt aan alsof ik een soort Sinterklaas ben. Dat is een vreemd gevoel hoor, omdat die groep alleen maar groter wordt; de programma’s worden nog altijd uitgezonden op Ketnet.”

Octaaf De Bolle (Walter Van de Velde). ANP

Had u in het begintijdperk in de gaten dat Samson en Gert zo groot zouden worden?

“We wisten heel vlug dat we met iets bijzonders bezig waren. We verkochten honderdduizenden cd’s, meer dan honderdduizend tickets voor optredens. Zoiets is ongekend voor Vlaamse artiesten.”

Hoe verklaart u die populariteit?

“Er is iets wat onverklaarbaar is: dat hondje. Als heel kleine kinderen dat zien bewegen, zijn ze erdoor gegrepen. Wat dat is? Ik heb geen idee. En ten tweede. Alle dingen die we beleven gaan over vriendschap. Ondanks het feit dat alle figuren voortdurend kibbelen, gaan ze voor elkaar door het vuur. Dat spreekt kinderen enorm aan. Ze zien dat Samson en Gert en al die mensen uit dat dorp dikke vrienden zijn. Dat is iets waar ze graag bij willen horen.”

Wat is het verschil tussen Gertje en Gert Verhulst?

“Alle personages zijn karikaturen van de acteurs. Ik ben, net als Gertje, ook iemand die zaken graag onder controle heeft. Met zeer licht autistische trekjes, op zoek naar een bepaalde regelmaat en een bepaalde orde. En in de reeks figuren is Gert degene die het hele dorp op koers houdt, want, laten we wel zeggen, voor de rest zijn het allemaal malloten. Ik heb dat zelf ook wel een beetje in mij.”

Wat is uw lievelings Gert-en-Samson-liedje?

“Oooh, goh, we hebben wel tweehonderd liedjes opgenomen. Een van mijn favorieten is ‘Alles is Op’.”

http://www.youtube.com/watch?v=QS3YEG7mU_Y

Er komen nieuwe afleveringen aan. Wat kunt u verklappen?

“Ze spelen zich niet meer af in het dorp, want daar hadden we echt niets meer toe te voegen. We gaan met onze vrienden de kerstvakantie doorbrengen in een bungalowpark. Samson en Gert hebben een chalet gehuurd, de burgemeester de chalet ernaast, en Albert heeft een chalet gehuurd onder aan de berg. Er gebeuren allemaal zaken waardoor de vakantie natuurlijk volledig in het honderd loopt, hè.”

“Er is een aantal zaken veranderd. We hebben mobiele telefoons, iPads en computers met internet. Maar de chalets zijn zo ingericht dat je heel sterk het gevoel hebt dat je naar de oude reeks zit te kijken. Maandag beginnen we te draaien, ik kijk er allemaal ongelofelijk naar uit. Ik heb zo intens samengewerkt met alle spelers, je kunt inmiddels toch wel spreken van een heel diepgaande vriendschap. We gaan ons tien dagen heel erg amuseren.”

En de bel?

“Die doet het in de eerste aflevering. Wat er daarna gebeurt, daar kan ik nog niets over verklappen.”

En Bobbientje en Marlèneke?

“Die zouden ook komen. Maar er kan natuurlijk altijd wat tussenkomen.”

De nieuwe afleveringen worden volgend jaar uitgezonden.
Lees ook: ‘Het gezellige gevoel van Studio 100’(€) en ‘Televisie is voor pretparken een attractie’ (€).

    • Mirjam Remie