Geen militaire samenwerking VS en Iran in strijd tegen IS

Nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice vandaag tijdens een persconferentie. Foto Reuters/Larry Downing

Amerika en Iran werken niet samen aan een militaire operatie tegen de Islamitische Staat (IS). Dat heeft nationaal veiligheidsadviseur Susan Rice gezegd. Eerder vandaag werd bekend dat president Obama een geheime brief had geschreven aan ayatollah Khamenei over de strijd tegen IS.

De brief is opvallend, want officieel hebben Amerika en Iran geen formele diplomatieke betrekkingen. In de brief zou Obama hebben geschreven dat een mogelijke samenwerking in de oorlog tegen IS afhangt van een akkoord over het nucleaire programma van Iran. Tot nu toe hebben de regeringen van beide landen altijd ontkend dat nucleaire onderhandelingen van invloed zijn op de afspraken over een mogelijke samenwerking tegen IS.

‘Lege’ samenwerking

Geestelijk leider Khamenei zei in september nog dat hij een uitnodiging van de Verenigde Staten om toe te treden tot de coalitie tegen IS had afgeslagen. Hij noemde een dergelijke samenwerking ‘leeg’. Ook dat was opvallend, omdat John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken van de VS, een paar dagen eerder nog had gezegd dat Iran niet welkom is in een dergelijke coalitie. Toch is eventuele samenwerking nooit helemaal uitgesloten door beide landen.

Vaststaat dat het nucleair programma van Iran omstreden is. Vorig jaar sloot het land met de vijf permanente leden van de VN Veiligheidsraad (China, Frankrijk, Rusland, de VS en het Verenigd Koninkrijk) en Duitsland een tijdelijk akkoord over het beperken van het verrijken van uranium. In ruil daarvoor werden economische sancties tegen Iran verlicht. Doel van het akkoord is voorkomen dat Iran in de toekomst nucleaire wapens produceert.

    • Sam de Voogt