Garnalengumbo

Oersoep uit New Orleans, noemt Michel Jansen, auteur van Soepboek, deze garnalengumbo. Een gumbo houdt het midden tussen een soep en een stoofschotel, en je eet er dan ook vaak rijst bij. Het belangrijkste onderdeel is de roux. Dit mengsel van olie en bloem moet langdurig worden verhit en geroerd tot het bruin kleurt. Creolen maken hun roux lichter dan Cajun-koks, die hem bijna zwart laten worden. Jansen heeft het niet over kleur, maar ik zou hem toch echt minimaal de kleur van caramelfudge geven voor je hem toevoegt aan de soep.

Klop de olie en de bloem in een pannetje door elkaar en laat deze roux onder regelmatig roeren minstens 5 minuten zachtjes sudderen. Verhit de boter in een grote pan en fruit de gehakte uien 5 minuten. Laat de paprikastukjes mee bakken. Roer de tomaten en knoflook erdoor en stoof het mengsel 20 minuten op laag vuur. Kruid het met zout, peper, tijm, laurier en cayennepeper. Roer de bouillon en de roex door de gestoofde groenten en laat alles nog 20 minuten zachtjes pruttelen. Voeg de garnalen toe en laat ze in 5 minuten in de gumbo gaar worden. Serveer de garnalengumbo met de gekookte rijst en bestrooid met bosui.