Felle uitspraken van Sarkozy in nieuw boek

Foto AFP
Foto AFP

François Hollande is een „bespottelijke president”, die „slecht gekleed” gaat en „friet eet”. Zijn ex-partner Valérie Trierweiler is “dwaas en pretentieus” en „nooit een goede journalist” geweest. Nicolas Sarkozy is terug in de Franse politiek en laat van zich horen. Deze nieuwe uitspraken deed hij niet tijdens een van zijn vele optredens in het land voor UMP-partijgenoten, maar in een boek met de bedrieglijke titel Ça reste entre nous, hein? (Dit blijft onder ons, hè?), geschreven door twee journalisten van de krant Le Parisien en gebaseerd op gesprekken die zij met de voormalige Franse president voerden tijdens de twee jaar na zijn verkiezingsverlies in 2012.

Voor het evenwicht spaart Sarkozy in het boek zijn eigen politieke vrienden niet. François Fillon, die vijf jaar lang als premier Sarkozy’s politiek uitvoerde en nu president wil worden? „Een loser”, die door Sarkozy zelf „uit de goot is getrokken”. Of Sarkozy, die voorzitter van de UMP wil worden als opstapje naar een nieuw presidentschap, heeft ingestemd met de publicatie is niet helemaal duidelijk. Maar de campagnes voor de verkiezingen in 2017 lijken begonnen.

    • NRC