FNV-bestuurder Corrie van Brenk stapt uit PvdA

Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV, heeft haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd.
Corrie van Brenk, voorzitter van Abvakabo FNV, heeft haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd. ANP / Martijn Beekman

Ze wilde er zelf geen ruchtbaarheid aan geven, maar het is toch uitgelekt: Corrie van Brenk, voorzitter van vakbond Abvakabo FNV, heeft onlangs haar lidmaatschap van de PvdA opgezegd. Ze mist het “sociale gezicht” van de regeringspartij, bevestigt ze desgevraagd aan NRC.

Van Brenk is sinds mei 2012 voorzitter van de grootste vakbond in de publieke sector met 350.000 leden “van ziekenhuizen tot postkantoren, van universiteit tot openbaar vervoer”. Ze verloor diezelfde maand de strijd om het voorzitterschap van de overkoepelende vakcentrale FNV van Ton Heerts, oud-Tweede Kamerlid van de PvdA, die nog wel lid is van de PvdA. Zelf was Van Brenk jarenlang lid, voor ze de politieke partij ongeveer een maand geleden verliet. Ze was in het verleden actief als gemeenteraadslid voor de PvdA: van 1998 tot 2000 in de voormalige gemeente Maartensdijk en van 2006 tot 2011 in het gefuseerde De Bilt.

Van Brenk in lastige positie

Als voorzitter van Abvakabo zat Van Brenk met haar PvdA-lidmaatschap in een lastige positie. Haar vakbond heeft felle kritiek op de pensioenplannen, de hoge werkloosheid en de „botte bezuinigingen” van het kabinet van VVD en PvdA die in de zorg mogelijk tienduizenden banen kosten. In dit gevecht stond Van Brenk voor de buitenwereld bovendien tegenover een partijgenoot: PvdA-staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid. Vorig jaar zei Van Brenk in het televisieprogramma Buitenhof:

“Af en toe kussen we elkaar zelfs omdat we elkaar aardig vinden, maar op dit terrein is het echt helemaal fout.”

In datzelfde interview zei ze al dat de PvdA “ontzettende steken” heeft laten vallen.

“Ik zie dat het alleen over geld gaat en niet over mensen.”

Van Brenk wordt wel gezien als een SP’er en haar vakbond zou nauwe banden met de SP hebben, maar ze is geen lid van een andere partij geworden, zegt ze. “Nee, zal ik ook niet worden.” Verder geeft ze geen commentaar.