Ne le dis à personne

None

Canvas, 20.40-22.45u.

(Guillaume Canet, 2006). In de

proloog van de thriller Ne le dis à personne, naar Harlan Cobens Tell No One, gaan kinderarts Alexandre (François Cluzet) en zijn vrouw Margot (Marie-Josée Croze) naakt zwemmen in een idyllisch meertje. Flashbacks naar hun kindertijd

maken duidelijk dat zij daar wel

vaker waren - het is de plek waar hun liefde vlam vatte. Er staat zelfs een boom waarop zij een hartje en hun initialen kerfden. Zo maakt de proloog efficiënt duidelijk dat Alex en Margot al jarenlang bijzonder veel van elkaar houden. Zonder

deze scènes zou je beduidend

minder om het lot van het echtpaar geven. En ze krijgen nogal wat te verduren, vooral Alexandre. Als

zijn vrouw aan wal klimt en hij nog in het meertje dobbert, hoort hij geschreeuw. In de donkere bosjes wacht Margot een gruwelijke dood. Althans zo lijkt het. Acht jaar na dato krijgt Alexandre opeens een e-mail met een filmpje waarop hij Margot meent te ontwaren. Wat volgt is een plot die alleen thrillerschrijvers kunnen bedenken. Maar je erg bekommeren over geloofwaardigheid en motivatie van personages gaat niet, want de plotmachine dendert genadeloos voort. Spannend is het wel.

André Waardenburg