Felle veldheer van pocketformaat

Feyenoord doet nog volop mee in het Europese toernooi na de zege op NK Rijeka (2-0). Jordy Clasie is de nieuwe leider van de Rotterdammers.

Feyenoord-middenvelder Jordy Clasie in duel met Ivan Krstanovic van HNK Rijeka. De Rotterdammers wonnen de thuiswedstrijd gisteren met 2-0 door goals van Karim El Ahmadi en Lex Immers.
Feyenoord-middenvelder Jordy Clasie in duel met Ivan Krstanovic van HNK Rijeka. De Rotterdammers wonnen de thuiswedstrijd gisteren met 2-0 door goals van Karim El Ahmadi en Lex Immers. Foto Proshots

Het was laat gisteravond. Feyenoord-spelverdeler Jordy Clasie kwam pas na middernacht thuis na een intensieve wedstrijd tegen NK Rijeka (2-0). Vanochtend stond hij gewoon weer om kwart over zeven op. Stram? „Dat valt mee. Ik voel het wel, maar dat hoort erbij”, zei hij vanochtend per telefoon.

Jordy Clasie bleef, waar de rest vertrok. Daryl Janmaat, Stefan de Vrij en Bruno Martins Indi gingen naar het buitenland. En ook spits en leider Graziano Pellè vertrok. Clasie (23) werd de aanvoerder, de nieuwe veldheer van Rotterdam-Zuid. 1 meter 69 lang, 69 kilo zwaar. De grote kleine leider van een jong Feyenoord in opbouw.

Gisteravond dirigeerde hij zijn ploeg naar de belangrijke overwinning op het Kroatische Rijeka in de groepsfase van de Europa League. Door de zege houdt Feyenoord kans op kwalificatie voor de tweede ronde. Met nog twee wedstrijden te gaan staat Feyenoord tweede in groep G – de eerste twee clubs gaan door.

Volg middenvelder Jordy Clasie 90 minuten onder de vier machtige lichtmasten van de Kuip en je ziet hoe belangrijk hij is. Hij is overal. Type voetballer zoals Phillip Cocu vroeger was: niet opvallen, het overzicht bewaren, veel kaatsen, ingrijpen als het moet en anderen beter laten spelen.

Stofzuiger

Hij is het scharnierpunt van dit team: elke aanval begint bij hem, iedere tegenaanval verstoort hij. Hij sluipt rond de middencirkel, jagend op de bal. Een stofzuiger van pocketformaat. Katachtig en fel in de duels.

In de zomer was er serieuze interesse van FC Porto, maar de deal ging niet door. Clasie kreeg een sterk verbeterde aanbieding van Feyenoord en verlengde zijn contract bij de club tot 2018. Tot opluchting van het legioen. Hun held met het rood-witte hart blijft voorlopig. Als jong ventje sliep hij al onder een Feyenoord-deken.

Clasie groeide op in zijn geboorteplaats Haarlem. Hij woonde om de hoek bij Feyenoord-grootheid Willem van Hanegem en voetbalde met diens zoontje op de pleintjes. Samen gingen ze naar de Haarlemse vereniging HVV DSK. Zijn eerste voetbalschoenen kreeg hij van Van Hanegem. Clasie: „Hij is heel belangrijk voor me geweest. Door hem ben ik gaan voetballen.”

Hij had geen makkelijke jeugd: op zijn achtste vertrok zijn moeder. Clasie groeide op in een mannengezin, vader James voedde hem en zijn oudere broer op. In 2000 werd hij ontdekt door Feyenoord. Hij heeft veel te danken aan zijn vader, zegt hij vaak in interviews. Die bracht hem als pupil iedere dag naar een wegrestaurant aan de A4, waar hij vervolgens met een Feyenoordbusje werd opgehaald.

Hij is een kind van Varkenoord, het trainingscomplex naast de Kuip waar de jeugd van Feyenoord traint. Zijn geringe lengte was een probleem. Hoofd jeugdopleiding Henk van Stee vond hem te klein en adviseerde Clasie naar een andere club te gaan. Maar Van Stee vertrok, en Clasie kreeg het vertrouwen van de nieuwe hoofd jeugdopleiding Stanley Brard.

Emotioneel

Hij is een emotionele jongen. Twee keer waren er tranen te zien. Bij de uitreiking van de Zilveren Schoen in 2012, voor de één na beste speler van de eredivisie. Bij het dankwoord aan zijn vader schoot hij vol. En eerder dit jaar bij een persoonlijke videoboodschap van Willem van Hanegem in het programma Johnny in Oranje.

Op het veld toont hij weinig emotie. Serieuze, geconcentreerde blik. Van nature is hij geen prater. De overeenkomsten met Van Hanegem zijn er: aanvoerder en middenvelder bij dezelfde club én populair bij het legioen. Maar Clasie, bescheiden, durft zich niet met hem te vergelijken. „Hij heeft zoveel bereikt.”

    • Steven Verseput