Economie

Een multimiljonair moet toch ergens wonen

aerial view of a caribbean desert island in a turquoise water with a woman diving and a yatch as a concept for quiet vacations
aerial view of a caribbean desert island in a turquoise water with a woman diving and a yatch as a concept for quiet vacations

Miljonair zijn is één ding. Je hebt het pas echt gemaakt als je een UHNWI bent: Ultra high-net-worth individual. Wereldwijd zijn er maar zo’n 200.000 en de groep groeit tot 2018 naar verwachting met 22 procent, aldus de beursgenoteerde vastgoeddienstverlener Savills.

Aangezien al die superrijken ook ergens moeten wonen brengt Savills in het Candy GPS Report in kaart op welk eiland dat het beste kan. Extra nuttig nu je belastinggeheimen in Groothertogdom Luxemburg niet meer veilig zijn.

Dit zijn volgens hen de beste zeven beste eilanden voor miljonairs.

1. Bermuda


Het volkslied op Bermuda is gewoon God Save The Queen. Het roemruchte belastingparadijs ligt weliswaar in de Atlantische Oceaan (1.700 kilometer van Miami) maar valt gewoon onder de soevereiniteit van het Verenigd Koninkrijk. Bermuda (64.000 inwoners) is goed voor een bbp van 84.000 dollar per persoon: een van de hoogste ter wereld.

Gemiddelde huizenprijs (vier slaapkamers): 4.000.000 dollar

Bekende zakenburen: De Amerikaanse oud-presidentskandidaat Ross Perot die zijn miljarden verdiende in de ICT. Oud-burgemeester van New York Michael Bloomberg van financieel dienstverleningsbedrijf en persbureau Bloomberg.

Ook de belastingtarieven zijn paradijselijk

>

2. Bahamas

Het Gemenebest van de Bahama’s telt 319.000 inwoners en 700 eilanden (maar 30 tot 40 zijn er bewoond). Betalen doe je er met de Bahamaanse dollar die 1 op 1 gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar.

Gemiddelde huizenprijs (vier slaapkamers): 1.700.000 dollar

Bekende zakenburen: De Brit Joe Lewis die kapitalen verdiende op Zwarte Woensdag in 1992. Hij is eigenaar van de Tavistock Group die er nogal uiteenlopende investeringen op nahoudt (denk voetbalclub Tottenham Hotspur en het bedrijf Bulgarian Property Development).

3. Kanaaleilanden

Guernsey, Jersey en de andere Kanaaleilanden voor de Franse kust zijn Brits kroonbezit (dat is iets anders dan onderdeel zijn van het Verenigd Koninkrijk) en maken dus hun eigen wetten. Daardoor hebben de 165.000 inwoners een eigen belastingregime. Het grote voordeel boven tropische eilanden is de goede verbinding met Europa. Op Guernsey mag slechts 6 procent van de huizen aan ‘buitenlanders’ worden verkocht.

Gemiddelde huizenprijs (vier slaapkamers): 2.500.000 dollar

Bekende zakenbuur: Guy Hands, de oprichter van een van Europa’s grootste private equity-bedrijven Terra Firma Capital Partners, dat eerder miljarden verdiende aan platenmaatschappij EMI.

4. Britse Maagdeneilanden

De Britse Maagdeneilanden en hun 27.000 inwoners (hoofdstad Road Town) horen bij de Britse overzeese gebieden. De economie draait op twee zaken: toerisme en een florerende financiële sector omdat de eilanden in veel belastingconstructies als eindpunt worden gebruikt.

Gemiddelde huizenprijs (vier slaapkamers): 3.000.000 dollar

Bekende zakenbuur: Virgin-ondernemer Sir Richard Branson (eigenaar van twee eilanden)

5. Antigua

Hoort bij Antigua en Barbuda in het Caraïbisch gebied en telt 80.000 inwoners.

Gemiddelde huizenprijs (vier slaapkamers): 1.500.000 dollar

Bekende zakenbuur: Georgio Armani van het gelijknamige mode-imperium

6. Longboat Key, Florida

Het enige eiland in de lijst dat een verbinding per brug met het vaste land (Florida) heeft en waarvan (het gebrek aan) belastingen niet een van de hoofdredenen voor vestiging zijn. Samen met de eilandengroep voor de oostkust van Florida telt het 57.000 inwoners.

Gemiddelde huizenprijs (vier slaapkamers): 1.710.000 dollar

Bekende zakenbuur: Lee Scott, oud-topman van Walmart

7. Amerikaanse Maagdeneilanden

Tot 1917 waren de eilanden nabij Puerto Rico nog Deens. In dat jaar werden ze aan de VS verkocht voor het hedendaagse equivalent van 580 miljoen dollar. Het telt 106.000 inwoners.

Gemiddelde huizenprijs (vier slaapkamers): 1.910.000 dollar

Bekende zakenbuur: superbelegger (en zedendeliquent) Jeffrey Epstein