Met gekwetter verstoort vleermuis de jacht van concurrent

Guanovleermuis

Een vleermuis volgt een mot met een reeks schrille piepjes. Maar vlak voordat hij toe kan slaan, kwettert een andere vleermuis er doorheen. De jagende vleermuis raakt in de war en grijpt mis.

Twee Amerikaanse biologen ontdekten dat vleermuizen elkaars echo’s op deze manier verstoren, om te verhinderen dat een soortgenoot een prooi te pakken krijgt. De biologen beschrijven de akoestische strijd vandaag in het tijdschrift Science.

Vleermuizen leven in een wereld van geluid. Met echolocatie navigeren ze en lokaliseren ze hun prooi. En ook in de vleermuizenkolonie klinkt gekwetter, onhoorbaar voor de mens. Maar dat vleermuizen elkaars jacht met geluiden storen, was nog nooit gehoord.

De Amerikanen deden hun onderzoek aan de guanovleermuis (Tadarida brasiliensis), een van de meest voorkomende vleermuizen in Noord- en Zuid-Amerika. Ze nestelen in gigantische kolonies van miljoenen dieren. In Austin, Texas is het uitvliegen van guanovleermuizen een toeristenspektakel.

Het viel de onderzoekers op dat een trillende vleermuizenroep alleen klonk, vlak voordat een ándere vleermuis een prooi zou grijpen. Toen ze dit stoorsignaal zelf afspeelden voor vleermuizen die een vastgesnoerde mot probeerden te grijpen, nam het aantal succesvolle vangsten af met 73,5 procent. Van ruis of een niet-trillende toon hadden de vleermuizen geen last.

Het lijkt er steeds meer op dat er ’s nachts een heuse geluidsoorlog woedt. Eerder was al ontdekt dat pijlstaartmotten misleidende geluiden maken door hun schubben tegen elkaar te schuren, om de echo’s van jagende vleermuizen te verstoren.