Duitse treinstaking mag door, herdenkingsweekend Muur is dupe

Foto EPA/Bernd Wuestneck

De treinstaking in Duitsland kreeg gisteravond goedkeuring van de rechter en dreigt daardoor het hele weekend een groot deel van het treinverkeer plat te leggen. Treinreizigers die Berlijn willen bezoeken om de val van de Muur te herdenken, komend weekend 25 jaar geleden, moeten daarom hoogstwaarschijnlijk voor ander vervoer zorgen.

Ook na de uitspraak van de rechtbank in Frankfurt slaagden Deutsche Bahn en machinistenvakbond GDL er gisteravond niet in om tot een akkoord te komen. De rechter besloot dat de staking een proportioneel middel is om de eisen van de machinisten kracht bij te zetten. Het kort geding was aangespannen door Deutsche Bahn.

De machinistenvakbond eist onder meer een salarisverhoging van vijf procent. Sinds woensdag ligt een deel van het treinverkeer stil. Aanvankelijk ging het alleen om goederentreinen, maar ondertussen rijden ook de meeste passagierstreinen niet meer. GDl wil doorstaken tot maandagochtend. Deutsche Bahn gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van gisteravond. Mogelijk beslist een hogere rechter in Hessen daarom vandaag alsnog dat de staking beëindigd moet worden.

Meer kans met regionale treinen

Tot die tijd moeten reizigers die per spoor tussen Amsterdam en Berlijn, Frankfurt of Basel reizen rekening houden met grote vertragingen. Op deze trajecten is geen of nauwelijks treinverkeer mogelijk. Treinen van andere vervoerders dan Deutsche Bahn rijden komende dagen wel. Dat betekent onder meer dat reizigers tussen Groningen, Enschede en Venlo wel met regionale treinen naar Duitsland kunnen. Een overstap in Duitsland op DB-treinen kan wel problemen geven.

    • Wilmer Heck