Duitse machinisten stoppen eerder met staken voor herdenking

Foto EPA / Arno Burgi

De geplande staking van de Duitse machinisten stopt zaterdagavond al. Zo willen ze mensen in de gelegenheid stellen zondag naar Berlijn af te reizen om de herdenking van de val van de Berlijnse muur bij te wonen.

Dat heeft de leider van de machinistenvakbond GDL vandaag laten weten aan persbureau AFP. In eerste instantie was er sprake van dat de staking tot maandagmorgen vroeg zou duren, nadat de rechter in een kort geding gisteravond toestemming had gegeven voor het neerleggen van het werk. Volgens de rechter is de staking “een proportioneel middel” om de eisen van de machinisten kracht bij te zetten. Het kort geding was aangespannen door Deutsche Bahn, de Duitse spoorwegen.

De machinistenvakbond eist onder meer een salarisverhoging van vijf procent. Sinds woensdag ligt een deel van het treinverkeer stil. Aanvankelijk ging het alleen om goederentreinen, maar ondertussen rijden ook de meeste passagierstreinen niet meer.

    • Nando Kasteleijn