Dit schrijven andere media vandaag

High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)
High-voltage power lines are seen next to the highway of Puchuncavi city, northwest of Santiago, September 5, 2014. REUTERS/Eliseo Fernandez (CHILE - Tags: BUSINESS ENERGY)

Pijn, onzekerheid, Whatsapp

Nederland is een extreem actief Whatsapp-land, dus de kans is groot dat de NRC Q-lezer het al heeft gemerkt. De whatsapper ziet niet alleen meer wanneer een bericht is verstuurd (groen vinkje) en aangekomen (twee groene vinkjes). Met twee blauwe vinkjes is nu duidelijk of het bericht is gelezen.

Dat is vragen om ellende, staat te lezen in nrc.nect. Want hoe moet dat als de boodschap is gezien, maar niet wordt beantwoord? Je kunt je als ontvanger niet meer verstoppen. Anders gezegd: als zender ontdek je noodgedwongen wie je vrienden zijn; wie met je wilt appen en met wie niet. “Onzekere mensen gaan hier nog onzekerder van worden”, zo citeert de krant een bezorgde psychotherapeut. “Een gevoel van afwijzing kan evenveel pijn doen als hamer die op je duim wordt geslagen”, voegt een ander toe.

Net als andere media voorspelt next veel protest van gebruikers. Het wordt allemaal te opdringerig, te zichtbaar - net als op Facebook, waar sommige voorheen enthousiaste gebruikers in de VS inderdaad genoeg van hebben.

ING vond Luxemburg ook al zo interessant

De luxleaks-affaire woedt volop door in de media. Zeker in Trouw. De krant meldt vandaag dat ook ING ‘Luxemburgse belastingroute’ tot 2011 gebruikte.

ING zette in 2008 een structuur op die via het kanaaleiland Guernsey en Luxemburg liep, om op die manier belastingvoordeel te krijgen voor investeringen in Nederlands vastgoed. Het ging om vrijwel belastingvrije investeringen, want de tussenbedrijven die een rol speelden, vertaalden alle winst in rente, en rente wordt niet belast in Luxemburg. Ook niet in Guernsey.

Beleggers profiteren zo maximaal, schrijft Trouw, dat ook een bescheiden weerwoord afdrukt: “Volgens ING, dat in 2011 de vastgoeddochter waar het fonds in zit verkocht, is er met de structuur niets onoorbaars gebeurd.”

Explosief Brussel

Hier kunnen de meesterkoppenmakers van de New York Post en The Economist nog wat van leren: “Brussel demonteert de naheffingsbom.”

Los van het probleem dat de lading de tekst niet dekt - Brussel zoekt naarstig naar een oplossing voor de naheffingscontroverse - is het wel een mooie kop in de Volkskrant. Het brengt dimensies van geweld en opwinding naar het ogenschijnlijk zo saaie Brussel.

Maar de kwestie ís explosief (u ziet, dat kunnen wij ook). Vooral in Groot-Brittannië heeft de onverwachte naheffing van 1,2 miljard voor veel opschudding en woede geleid. Ook Den Haag is niet blij met de 642 miljoen die nog moet worden betaald - al klaagde Nederland nooit over de nu opeens omstreden becijfering toen er de afgelopen vier jaar ruim 400 miljoen terug werd gegeven.

Heden moeten de lidstaten een compromis zien te vinden. Oftewel: “Welke list verzinnen de minsters van Financiën vandaag om dit uitslaande conflict te bedaren?”

    • Diederik van Hoogstraten