Cultuur

Die nieuwe baan vind je in de speeltuin

Op zoek naar een nieuwe baan? Nieuwe klanten? Dat wordt netwerken, het hele jaar door. Op de golfclub, op een van de jaarlijkse haringparty’s. Tijdens Oktoberfest. Of op één van de vele andere netwerkborrels.

Maar het kán origineler. Wat is er eigenlijk mis met de speeltuin of het schoolplein als netwerklocatie? Helemaal niets - als je kinderen hebt. Vijf alternatieve netwerkplekken.

1. De sportschool

Ook zwetend op de crosstrainer kun je een praatje maken. Met die fanatiekeling naast je, bijvoorbeeld. Waar werkt hij? Wat is zijn eerstvolgende afspraak na dit uur sporten? Dit zijn dé netwerkvragen voor in de sportschool, volgens Rob Tol - auteur van ‘Het Netwerk Boek’.

“‘s Ochtends rond zeven uur sporten de zakenlui gauw voor het werk. Ga daar tussen zitten, en vertel wat je doet. Misschien kunnen jullie daarna een kop koffie gaan drinken.”

 

2. De speeltuin/het schoolplein/de Avondvierdaagse

Gebruik je kinderen. Geef ze op voor de Avondvierdaagse. Urenlang wandelen in de motregen kan best iets opleveren, zegt Marianne van de Water, acquisitie- en netwerkexpert bij Quorum Preliminary Sales.

“Praat met de ouder naast je over je werk, of je carrièreplannen. Zeven jaar geleden sprak ik zo een vader over zijn reïntegratiebedrijf. We zijn gaan lunchen, en sindsdien doe ik zijn acquisitie.”

Dit kan ook wachtend op het schoolplein of in de speeltuin. Loopbaancoach en auteur van het boek ‘Netwerken werkt’ Els Nijssen:

“Zorg ervoor dat je altijd een pitch paraat hebt. Gewoon, een paar zinnen over wat je doet.”

3. De auto

Blik op oneindig, uiterst gefocust. Volgens loopbaancoach Els Nijssen kun je in de auto pas écht goede gesprekken voeren. Toegegeven, de kans is groot dat je naast iemand zit die je al kent. Een kennis met wie je meerijdt, of een collega. Maar ook dan kun je netwerken. Misschien kunnen jullie het hebben over die openstaande vacature binnen het bedrijf?

“Je kijkt allebei recht vooruit en kunt je zo extra goed concentreren op wat je gesprekspartner te vertellen heeft.”

De ideale gelegenheid de persoon naast je eens naar zijn of haar functie te vragen. “Vertel hoe interessant je die vindt en dat je zoiets ook wel zou willen doen. Zin in een brainstormsessie?”

4. De supermarkt

Voor de snelle contacten ga je naar de supermarkt. Tussen de waspoeders en pindakaas kun je zomaar die kennis met leuke baan of dat goede netwerk tegenkomen. Start met een vriendelijk ‘Goedemorgen!’ - en vraag hoe het gaat. Maar begin geen ellenlange verhalen, adviseert loopbaancoach Nijssen.

“In de supermarkt zeg je: ‘Hé, zullen wij later eens bijpraten? Dan mail ik je zo met een datumvoorstel.”

5. Ontbijten bij IKEA

Ben je zzp’er en heb je nieuwe contacten nodig? Ga ontbijten bij IKEA. Tip van Jerry Helmers, voorzitter van ZZP Netwerk Nederland.

“Op de één-euro-ontbijtjes van IKEA komen veel zzp’ers af. Die zitten daar met hun laptops. Sluit je daarbij aan.”

En wissel ervaringen uit, tips. Vraag om advies. Maar verwacht geen wonderen. “Hier bouw je langetermijnrelaties op. Je loopt na je glaasje jus d’orange niet weg met een megadeal, maar spreekt gelijkgestemden die later goed van pas komen.”

Goede beginzin, volgens Helmers: “Lekker goedkoop hier, hè?”

Ook La Place, de véle koffietenten en McDonald’s zijn goede zzp-netwerkplekken, zegt Helmers. Bij die laatste is de internetverbinding alleen niet al te best.