Detroit krijgt toestemming voor plan om schuld te saneren

Een luchtfoto van Detroit.
Een luchtfoto van Detroit. Foto AP/ Paul Sancya

Detroit mag proberen uit staat van faillissement te komen. Een rechter keurde vandaag het plan goed waarmee de autostad er weer bovenop wil komen. Het bankroet van Detroit was het grootste ooit in de Verenigde Staten.

De stad vroeg in juli vorig jaar faillissement aan. In totaal heeft Detroit zo’n 13 miljard euro aan schulden uitstaan. Belangrijk onderdeel van het plan: de stad verlaagt de pensioenen van inwoners met 4,5 procent. Daarmee stemden ambtenaren in de stad in juli al in. Zo verdwijnt er al 5,65 miljard euro aan schuld. De stad heeft ook beloofd de komende tien jaar in totaal 1,4 miljard euro te investeren in publieke voorzieningen, schrijft persbureau AP.

Al langer problemen

Detroit verkeerde al lange tijd in financiële problemen. Tussen 2000 en 2010 trok een kwart miljoen mensen weg uit de stad, die in de jaren vijftig nog 1,8 miljoen mensen telde. Er was sprake van grootschalige corruptie, bedrijven vertrokken uit de stad en zo ook de middenklasse. De werkloosheid was vorig jaar verdrievoudigd ten opzichte van 2000, tot ongeveer 13 procent. Inmiddels wonen er nog minder dan 700.000 mensen in de stad.

Het faillissement van Detroit was ook een nederlaag voor president Obama. Het was dankzij een interventie van zijn regering dat in 2009 een bankroet van General Motors kon worden voorkomen. Obama zei toen een algeheel faillissement van de stad te hebben afgewend.

‘Bijzonder snel’

De faillissementszaak heeft zestien maanden geduurd en dat is volgens AP bijzonder snel. Dat succes had alles te maken met deals die werden gesloten tussen Detroit en grote schuldeisers. Het duurde bijvoorbeeld meer dan twee jaar voordat het veel kleinere Stockton in Californië uit een faillissement kwam. De zaak van San Bernardino, ook een stad in Californië, loopt zelfs nog, meer dan twee jaar nadat het faillissement aanvroeg.

    • Frank Huiskamp