Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘De tandarts wordt goedkoper na onderzoek NZa’

ANP / Lex van Lieshout

De tandarts wordt goedkoper. Vanaf volgend jaar juli worden de maximumprijzen met ruim vijf procent verlaagd. Dat heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) besloten na een kostenonderzoek, zo meldt De Telegraaf vandaag.

Enkele nieuwe prijzen volgens de Telegraaf

  • Een periodieke controle kost straks maximaal twintig euro
  • Een tweevlaksvulling gaat maximaal 55 euro kosten
  • De plaatsing van een implantaat gaat met negentien procent omlaag, en kost ruim honderd euro minder
  • Het trekken van een kies wordt 39 euro
  • De orthodontist gaat 1,5 procent minder kosten

‘Nog voldoende marge’

De nieuwe maximumprijzen worden vandaag gepresenteerd. De NZa verwacht dat de beroepsgroep met de lagere tarieven nog altijd kostendekkend kan werken en dat er voldoende marge overblijft.

In 2012 werden tandartsen vrijgelaten in het bepalen van hun tarieven, maar dat zorgde voor flinke prijsstijgingen. Daarom legde de zorgautoriteit vorig jaar weer maximumtarieven op.

Tandartsen niet blij

Tandartsenorganisaties zijn niet blij met de beslissing van de NZa, zo laten ze weten aan de NOS. Zo zegt Rob Barnasconi van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT):

“Dit soort kortingen van 5 tot 20 procent zijn een regelrechte ramp voor praktijken. De Nederlandse tandheelkunde behoort tot de top van Europa en is zeer betaalbaar. Gemiddeld geven mensen zo’n 180 euro per jaar uit aan de tandarts. Dat is minder dan aan de kapper.”