Nederlandse literatuurcriticus ‘man van middelbare leeftijd’? Klopt, schrijft ‘nrc.next’

Zijn Nederlandse literatuurcritici inderdaad ‘allemaal oude mannen van boven de vijftig’, zoals schrijver Philip Huff gisteren in de Volkskrant suggereerde? Thomas de Veen, criticus voor NRC Handelsblad (en jong), toetst de opmerking vandaag in de rubriek ‘next.checkt.

Illustratie Jet Peters

Zijn Nederlandse literatuurcritici inderdaad ‘allemaal oude mannen van boven de vijftig’, zoals schrijver Philip Huff gisteren in de Volkskrant suggereerde? Thomas de Veen, criticus voor NRC Handelsblad (en jong), toetst de opmerking vandaag in de rubriek ‘next.checkt.

De opmerking van Huff was een reactie op het interview met schrijver en De Groene-criticus Joost de Vries, dat afgelopen zaterdag in de Volkskrant stond. Schrijvers van zijn generatie, zei De Vries (31), laten personages in hun romans te vaak ‘het leven op afstand duwen, niet deelnemen aan de maatschappij’. Voor De Vries, die boeken gebruikt om ‘mijn plaats in de wereld te bepalen’, wordt reflectie daardoor onmogelijk. En daar wil hij kritisch over kunnen schrijven. De Vries:

‘Als je literatuur belangrijk vindt, vind je het ook belangrijk om daar kritisch over na te denken. Ik heb net iets te vaak jonge schrijvers horen klagen dat recensenten allemaal oude mannen van boven de vijftig zijn’.

Waardensysteem

Huff (30) liet gisteren in een opiniestuk in dezelfde krant weten de opmerking van De Vries niet te begrijpen:

‘Ik klaag niet, ik tel en concludeer: de criticus in Nederland is een man van middelbare leeftijd.’

Huff maakte een kort overzicht van de meest toonaangevende literaire critici van Nederland, met daarbij de vermelding van hun leeftijd. Bij De Groene Amsterdammer van Joost de Vries vinden we naast poëziecriticus Piet Gerbrandy (56) nog prozacritici Kees ’t Hart (70) en Marja Pruis (55), schreef Huff. De bekendste prozacriticus van Vrij Nederland is Jeroen Vullings (52), van Trouw Rob Schouten (60), de Volkskrant Arjan Peters (50), Het Parool Arie Storm (51) en NRC Handelsblad Arjen Fortuin (43). Huff concludeert:

‘het hele waardensysteem van de literatuur is in Nederland rondom mannen van middelbare leeftijd opgehangen’

‘Met de billen bloot’

In de rubriek ‘next.checkt’ toetst NRC-redacteur Thomas de Veen vandaag de opsomming van Huff. En gaat doorvoor ‘met de billen bloot’:

‘Ik ben zelf (man, 27) óók literatuurcriticus, voor deze krant en NRC Handelsblad.’

De Veen constateert dat Huff selectief heeft gekozen. Zo wordt Nederlandse literatuur bij NRC Handelsblad ook gerecenseerd door Janet Luis (vrouw, 57) en Sebastiaan Kort (man, 33). Bij de Volkskrant recenseren naast Peters ook Daniëlle Serdijn (vrouw, 46), Persis Bekkering (vrouw, 27) en Loes Reijmer (vrouw, 29). En er zijn meer. De Veen:

‘Nog een keer tellen: we hebben nu 18 critici, waarvan 11 mannen en 7 vrouwen. Daarvan zijn er zes jonger dan veertig, dus zeker niet van ‘middelbare’ leeftijd. Van alle genoemde critici samen is de gemiddelde leeftijd 46 jaar.’

De opmerking van Huff, schrijft De Veen, is dus ‘grotendeels waar’.