Beruchte motorclub Mongols opent filiaal in Amsterdam

Een van meest gewelddadige motorclubs ter wereld heeft een filiaal geopend in Amsterdam. Het gaat om outlawmotorclub Mongols. Vorige maand vestigde de club zich in Nederland, bevestigt de politie.

Leden van de van oorsprong Californische motorclub zijn onder andere veroordeeld wegens drugshandel, afpersing, moord en mishandeling. Het Amerikaanse ministerie van Justitie wil het logo van de motorclub verbieden omdat de Mongols een criminele organisatie zouden vormen.

De Nederlandse tak is vermoedelijk opgezet door Mongols uit Duitsland. Op 11 oktober verscheen op de Duitse Facebook-pagina van de Mongols de mededeling dat er een Nederlands chapter is geopend. Ook de website van de Mongols maakt sinds kort melding van een Nederlandse afdeling.

Een woordvoeder van de politie zegt dat zij de club „in de gaten” houdt en op de hoogte is van de slechte reputatie.

“Leden van deze club hebben zich veelvuldig schuldig gemaakt aan ernstige strafbare feiten.”

In Duitsland zorgen de Mongols voor problemen

Duitsland ondervindt veel problemen van de club. In het Berlijnse clubhuis van de motorclub werd een aantal jaar geleden een bom gevonden. In Bremen, het hoofdkwartier van de Mongols, is de motorclub sinds 2011 verboden. Vorig jaar vond daar een grote vechtpartij plaats tussen Mongols en Hells Angels. Er vielen verscheidene gewonden, een 41-jarige man raakte levensgevaarlijk gewond.

Een Belgisch lid van de Mongols verwacht ook in Nederland spanningen met de Hells Angels. Hij zegt dat hij al twee keer “huisbezoek” heeft gekregen van Hells Angels-leden. Hij zou te horen hebben gekregen dat hij moet stoppen met de Mongols. „Dan is de keuze rap gemaakt”, zegt het lid.

“Ik woon in de buurt van drie chapters met Angels. Ik moet aan mijn vrouw en kinderen denken.”

‘Fuck 81’

Op de Facebook-pagina van de Belgische Mongols worden de Hells Angels uitgedaagd. Er staan teksten als ‘Fuck 81’ – 81 staat voor de achtste en eerste letter van het alfabet, de initialen van Hells Angels.

Toen outlawmotorclub Bandidos zich begin dit jaar in Nederland vestigde, leidde dit onmiddellijk tot spanningen. Er ontploften bommen bij huizen van verschillende Bandidos-leden. De Bandidos zijn, net als de Mongols, rivalen van de Hells Angels. De politie wil niet speculeren of dat weer zal gebeuren.

Op Facebook schrijven de Nederlandse Mongols dat zij staan voor “eerlijkheid, loyaliteit en respect”. De motorclub was niet bereikbaar voor commentaar.