Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Massale demonstratie Brussel eindigt met rellen

Foto’s AP

Met naar schatting 100.000 Belgen op straat uit protest tegen de bezuinigingen en hervormingen van het nieuwe kabinet-Michel was Brussel gisteren het toneel van de grootste Belgische vakbondsbetoging in dertig jaar. Aan het einde van de mars raakten groepjes betogers – havenarbeiders en anarchisten – slaags met de politie, waarbij 26 gewonden vielen. De betoging was het startschot van een ‘hete herfst’. Vakbonden eisen dat de pas aangetreden centrum-rechtse regering terugkomt op haar „harde beleid dat de armen raakt, maar de rijken met rust laat”.