Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Baggeraar Boskalis neemt 15 procent belang in bodemonderzoeker Fugro

Het seismische schip Geo Caribbean van Fugro in de haven van Rotterdam.
Het seismische schip Geo Caribbean van Fugro in de haven van Rotterdam. Foto ANP/Robert Vos

Baggerbedrijf Boskalis heeft een belang van 15 procent genomen in de geplaagde bodemonderzoeker Fugro. Dat heeft Boskalis vrijdag nabeurs bekendgemaakt. Topman Peter Berdowski heeft “geen intentie tot het uitbrengen van een bod” op heel Fugro, zegt hij in een verklaring. Maar hij zegt wel met het management van Fugro “in gesprek” te willen over “mogelijkheden van samenwerking”. Fugro is door het bericht verrast en wilde vrijdagavond nog niet reageren.

Het aandeel Fugro daalde sinds begin dit jaar met 70 procent, na drie opeenvolgende winstwaarschuwingen – een gevolg van tegenvallers op Fugro’s belangrijkste markt: de olie-industrie.

‘Volste vertrouwen’

Voormalig bestuursvoorzitter Gert-Jan Kramer vertrok vorige week nog als commissaris nadat duidelijk werd dat hij kort voor een scherpe koersdaling na weer een winstwaarschuwing voor miljoenen aan aandelen Fugro verkocht. Hij handelde volgens de regels, maar wilde het bedrijf niet belasten met discussies rond zijn persoon.

Drie van de vijf leden van de raad van bestuur van Fugro kochten eerder deze week grote pakketten aandelen in hun eigen bedrijf. Boodschap aan beleggers: onze beurskoers mag dan onder druk staan, wíj hebben er nog het volste vertrouwen in.

100.000 euro winst

Drie dagen later publiceerden analisten van de Amerikaanse bank Goldman Sachs plotseling een rapport met een overduidelijk koopadvies – terwijl de meeste analisten tot dan toe juist pessimistisch waren over Fugro. Prompt schoot het aandeel Fugro met 30 procent omhoog. Met als gevolg dat de aandelen die topman Paul van Riel, financieel directeur Paul Verhagen en divisiehoofd Scott Rainey dinsdag voor rond de 10 euro per stuk kochten gisteren ruim 14 euro waard waren. Boekwinst voor de drie samen: ruim 100.000 euro.

Overigens verwierf Boskalis de aandelen Fugro nog altijd voor ongeveer een kwart van de waarde van begin dit jaar. Hoewel de bedrijven in verschillende marktsegmenten actief zijn, komen ze elkaar volgens Boskalis-topman Berdowski vaak tegen. „Wij werken al vele jaren samen op tal van projecten over de hele wereld en hebben sterke overeenkomsten in werkomgeving en cultuur.”